Афенпинчер

Афенпинчер - снимкаОписание на породата Афенпинчер

Това е малка порода куче с доста рунтава козина. За основен цвят на космената покривка е приет черният, но се среща също черно-кафяв, червеникав, бежов, сив и сребрист.
Козината около и по главата е по-дълга в сравнение с останалата част от тялото. Подкосъмът е леко къдрав. Гъстата космена покривка има много добра защитна функция при ниски температури.
Главата е заоблена, шията е къса, муцунката е къса и заострена.
Носът е черен.
Очите са големи, кръгли и черни.
Ушите са сравнително малки.
Опашката се носи високо, извита зад гърба.

Теглото на афенпинчера варира между 3 и 5 дори 6 кг. а височината от 25 до 38 см.

Темперамент

Афенпинчерите са игриви, любопитни и много енергични, ловки и пъргави. Те са добронамерени, изпълнени с любов, умни и трудно се разделят с дома и стопанина си. Сравнително лесно свикват с други домашни любимци. Понякога обаче когато се почустват застрашени стават доста агресивни. Пазят играчките и храната си. Поради тази причина не са подходящи за семейства с малки и буйни деца.
Въпреки това Афенпинчерите са подходящи за хора, който нямат голям опит в отглеждането на кучета. Подходящи са за отглеждане в апартамент. Кучетата от тази порода обожават игрите и са много подходящи за хора с чувство за хумор. Обичат разнообразното ежедневие.
Кучетата от породата са подходящи за пазачи, и са много добра компания за хора, които обичат да се разхождат или тичат в парка и сред природата.
Важно е да се знае, че някои Афенпинчери имат страх от височини. Трябва да се внимава когато кучето се взема в ръце, защото може да се уплаши, да изпадне в паника и да се опита да скочи и да се нарани.

Продължителността на живот при Афенпинчерът е 10-14 години.

Кучило – от 1 до 3 кученца, най-често 2.

Грижи за Афенпинчер

Снимка на АфенпинчерКозината трябва да се разресва минимум 1-2 пъти седмично. Не е препоръчително да се постригват късо. Може да се подстригват само космите около ушите, лапите и очите за да се намали дразненето. За изложбени кучета може да се наложи подстригване през период от няколко месеца.
В общи линии поддръжката на козината е сравнително лесна и при редовно разресване падането и се намалява, което е добре за хора с алергии.

Афенпинчерът се нуждае от ежедневни разходки. По време на разходката трябва да се научи да върви от страни или зад водача. Според кучето водачът е този, който показва пътя и това трябва да бъде стопанинът. Кучета, които не получават редовни ежедневни разходки са по склонни да проявят поведенчески проблеми.

Обучение

Кучетата от тази порода учат бързо, но трудно отговарят на повторение. Те са доста упорити и дресировката в апартамент може да се окаже трудна задача. Желателно е да се изгради система за обучение и тренировка. Задачите трябва да са разнообразни защото много бързо им омръзва и губят интерес. Изисква се строгост, посттоянство и търпение. Кучето от самото начало трябва да разбере, че Вие сте неговият водач.

Здравословни проблеми при Афенпинчерът

Това е сравнително силна и здрава порода кучета. Въпреки това при тях също се срещат някои генетически заболявания, които се предават на поколенията.
Някои от най-често срещаните са нарушения свързани със сърцето, бъбреците и ставите.
Трябва да се вднимава при воденето им с каишка поради не редките проблеми с трахеята.
Също се среща и тазобедрена дисплазия.

Произход на породата

Няма точни данни за това кога е възникнала тази порода, но със сигурност може да се твърди, че е Афенпинчерът е една от древните малки породи кучета. Наименованието произхожда от немската дума “affe”, означаваща маймуна (поради маймуноподобния вид). Счита се, че породата произхожда от Германия и първоначално Афенпинчерите са били по-едри и са отглеждани като фермерски кучета и ловци на гризачи. По-късно 18 и 19 век Афенпинчерите се миниатюризират и започват да се отглеждат като домашни любимци. Въпреки това обаче те все още са били безмилостни ловци на гризачи и кучета пазачи. Едва днес тази порода са основно кучета компаньони.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *