Акбаш

Акбаш

Име Акбаш
Произход Турция
Размер Голяма порода
Група Работни кучета; Пазачи
Височина 71 – 81 см.
Тегло 41 – 59 кг.
Цвят Бял
Продължителност на живота 10 – 12 години

Родината на тези кучета е Западна Турция и по-точно региона Акбаш, от където произхожда и наименованието на породата. В превод Акбаш означава „белоглав” а също и „бял водач”.

Характер

Това са интелигентни, силни и смели кучета, които са изключително верни и отдадени на стопаните си. Те са достатъчно смели и силни да се изправят срещу мечки и вълци и дори биха жертвали живота си, за да спасят стадото или стопаните си.
Това е сериозно, работно куче, което се чувства най-добре когато има работа за вършене. Също така се нуждае е от стопанин, който разбира поведението на кучетата и поради това не се препоръчва на хора, които не са отглеждали куче до сега. Социализацията и обучението са задължителни.
Тези кучета са независими и със силно изразени защитни инстинкти, което се вижда още от ранна възраст. Те се привързват и към стадото, което пазят, а майчините им инстинкти са толкова силни, че дори овцете често им позволяват да подушат и почистят новородените, а когато има някаква опасност се крият зад тях. Поради силните си майчини инстинкти обикновено са добри с децата. Имайте в предвид обаче, че все пак това е голямо куче и не трябва да се оставя с много малки деца без надзор.
Акбашът е много добър пазач и ако е навън ще лае когато приближават непознати. Добре социализираното и обучено куче пазач, ще се радва на непознати посетители ако стопанина му е там, но ще бъде резервирано ако заедно с посетителя няма познат човек.

Описание

Размери
Височината им варира между 71 – 81 см
Тегло – между 41 и 59 кг.

Отглеждане

Въпреки, че биха могли да се отглеждат и в апартамент тези кучета ще са най-щастливи ако живеят в къща с двор. На закрито са тихи и не са много активни. Това е работна порода и се чувстват най-добре когато имат работа. Не са много активни, но се нуждаят от ежедневни дълги разходки, както и тичане на свобода.
Козината им се нуждае от разресване, за да се поддържа чиста.

История на породата Акбаш

Акбашът е много стара порода, която произхожда от Запада Турция. Там местните овчари са искали да създадат овчарско куче, което да пази стадата и да бъде бяло на цвят, за да го различават от хищниците.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *