Акита Ину (Японска Акита)

Акита Ину - снимкаЗабележка: Акита е порода кучета, която днес се подразделя на два типа:
Японска Акита (Акита Ину) – това е първоначалната порода и Американска Акита.

Акита Ину – Описание на породата

Това е най-голямата порода от Японските Шпицове. Акита Ину са силни, добре сложени кучета с характерен външен вид. Те са здрави и мускулести.
Главата е тежка, широка и има триъгълна форма.  Челото е широко с ясно изразена бразда.
Гръдния кош е широк.
Гърбът е равен, а тялото е издължено.
Шията е здрава и сравнително къса.
Ушите са малки, изправени и широки в основата си.
Очите са малки, тъмно кафяви с триъгълна форма.
Носът е широк и черен на цвят. Понякога при белите Акита носът може да бъде кафяв.
Устните са черни а езикът е розов.
Челюстите се здрави и силни, а захапката ножична.
Опашката е пухкава и се носи извита над гърба.
Крайниците са прави, с добре развита костна структура.

Акита имат двуслойна космена покривка. Външният слой е груб и водудстойчив, а вътрешния слой (подкосъмът) е плътен, мек и представлява много добра изолация в студеното време.
Цветът на козината може да бъде бял, петнист, червеникав или светло бежов. При белите представители на породата няма маска.

Височина и тегло
На височина достигат от 61 до 66 см.
Теглото при мъжките варира от 34 до 54 кг. а при женските 34 – 50 кг.

Характер

Акита Ину са интелигентни, силни, горди и самоуверени кучета. Те са внимателни и силно се привързват към стопаните си. Много държат на територията си и я пазят. Това понякога може да доведе до агресия спрямо други животни и особено към кучета от същия пол. Те са своеволни и това може да затрудни дресировката. Подходящи са за хора с опит в отглеждането и обучението на кучета.

снимка на Акита инуОтглеждане и грижи

Отглеждането в апартамент не е препоръчително. Ако все пак няма друга възможност трябва да им бъдат осигурени достатъчно тренировки и разходки. Oбожават дългите разходки сред природата. Имат нужда от редовни тренировки, за да се поддържат във форма.

Грижи за козината

Козината на тези кучета пада много и навсякъде. Именно за това не са подходящи за хора с алергии. За това е необходимо редовно разресване и оформяне. Ако не се разресва редовно се получават сплъстявания.

Обучение

Ако сте решили да си вземете Акита трябва да знаете, че тези прекрасни кучета не са от най-лесните за дресировка. Изключително важно е обучението да започне от съвсем ранна възраст. Целта на дресировката е кучето да разбере, че водачът сте Вие, а то трябва да Ви следва. За кучето е съвсем нормално да получава команди от водача си в глутницата. Когато ние хората живеем с куче, ние сме неговата глутница, а глутницата трябва да има водач. Правилата трябва да са ясни и всеки да ги знае и спазва. Вие трябва да сте на по-високо ниво в групата от кучето. Това е единственият начин съжителството Ви да бъде успешно и безпроблемно. Ако се позволи на кучето да вярва, че е водачът, то може да стане много властно и своенравно. Това са силни кучета и след време ако не са обучени могат да Ви наранят.

Акита Ину е първокласно куче пазач. Те са изключително верни и лоялни към стопаните си. Въпреки, че могат да бъдат толерантни и добри с децата от семейството, това не може да се гарантира за другите деца. Именно поради тази причина не трябва да бъдат оставяни с деца без надзор.

Въпреки своеволният характер, със достатъчно тренировки и обучение Акита Ину може да бъде много добър домашен любимец и член на семейството.

Здравословни проблеми при Акита Ину

Кучетата от тази порода са предразположени към Тазобедрена дисплазия.
Страдат също от автоимунни заболявания, рак, кожни проблеми, проблеми с очите и щитовидната жлеза.

Продължителност на живот на породата е от 11 до 15 години.
Кучилото е от 3 – 12 кученца, обикновено 7 или 8.

Японска Акита История и произход на породата.

Родината на Акита Ину е остров Хоншу, в района Акита, Япония. Акита се смята за националното куче на Япония. Тези кучета са били използвани като полицейски кучета, пазачи, лов на мечки и елени, както и за впряг.
В Япония породата се смята за свещена. Малки статуетки на Акита се подаряват когато се роди бебе в семейството или на болни хора, като жест за бързо оздравяване.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *