Алапахски чистокръвен булдог / Булдог Алапаха

Алапаха чистокръвен булдог - снимкаАлапахския чистокръвен булдог е рядко срещана порода, която е по-добре позната в Южна Джорджия, САЩ.
Те са смели, решителни, интелигентни и лоялни към стопаните си.
Всички тези качества ги правят много добри кучета пазачи, които сигнализират при опасност. Освен това те имат добре развит ловен инстинкт и са били използвани при лов на едър рогат добитък и диви свине.
Днес обаче тези кучета са най-вече семейни кучета и пазачи.

 

Кратка информация за породата

Име                                 Алапахски чистокръвен булдог

Други имена                 Булдог Алапаха

Произход                       САЩ

Размер                            Голема порода кучета

Група                               Мастиф

Дължина                        До 61 см

Тегло                               Мъжки: до 47 кг.;  Женски: до около 34 кг.

Color                                Син, Кафяв, Бял, Тигров, Шоколад и Бял и др.

Кучило                            4 – 8 кученца

Продължителност       Около 12 – 15 години
на живота

Описание на породата

Размери – На дължина достигат до 61 см

Тегло – Мъжките достигат до 47 кг., а женските до около 34 кг.

Булдогът Алапаха е голямо куче с голяма квадратна глава, мускулесто тяло и къса и твърда космена поркивка.

Цвета на козината може да бъде син, кафяв, бял, тигров шоколад и бял и др.

Характер

В стандарта на породата Булдогът Алапаха е описан като лоялно и внимателно куче, което е вярно на стопаните си. В същото време обаче може да бъде властно и териториално още от ранна възраст.

Тези кучета са подозрителни към непознати, което ги прави чудесни пазачи. Въпреки това не са кучета, които да бъдат оставени само в задния двор. Обичат да прекарват време със стопаните си и да им се обръща внимание.

Тези кучета са работна порода, интелигентни и са податливи на обучение. Не са подходящи за начинаещи стопани. Нуждаят се от опитен стопанин който да разбира от обучение на кучета, да е строг и последователен.

Отглеждане на Алапахски чистокръвен булдог

Алапаха е средно активна порода и се нуждае от тренировки, разходки и тичане, за да изразходва енергията си. Желателно е да се разхожда поне 1.5 – 2 км. дневно. Тъй като е териториално куче със силен ловен инстинкт винаги трябва да се разхожда на повод. Може да се пуска свободно само в обезопасен и ограден участък.

Както много други породи, кученцата на алапахския булдог са доста палави и дъвчат всичко, до което успеят да се докопат. Поради това не оставяйте кученцето свободно вкъщи без надзор докато не поотрасне и разбере кое е позволено и кое не. Трябва да държите кученцето заето с игри, разходки и обучение. В противен случай ако му доскучае, то ще си намери само занимание, което на вас няма да ви хареса J

Както вече споменахме тези кучета обичат да прекарват време със стопаните си както навън така и вкъщи. Да бъдат оставени сами в двора без никакво внимание е не само жестоко, но може да доведе до агресия и други нежелани поведения.

Отглеждане с деца и други домашни любимци.

Ако е добре социализиран Алапахския чистокръвен булдог се държи добре с деца особено ако е отгледан от малко кученце заедно с тях. Въпреки това той е голямо куче и не трябва да бъде оставян с малки деца без надзор.

Относно другите домашни любимци – отново ако е отгледан заедно с тях се държи добре с котки и други дребни животни.

Грижи

Булдогът Алапаха има гладка козина, която не изисква много грижи. Желателно е да се изчетква поне веднъж седмично, за да се обират космите и да не падат толкова вкъщи, а също за да се поддържа кожата и козината здрава.

Къпете когато се налага, а също почиствайте и ушите.

Обучение на Булдог Алапаха

Ранната социализация при кученцата от тази порода е от съществено значение. Започнете веднага щом се сдобиете с малкото Алапаха. Разхождайте го навън, ходете с него при приятели, запознавайте го с други хора, шумове и ситуации. По този начин с течение на времето то ще започне да разпознава и различава това, което е нормално от това, което може да представлява заплаха.

Заедно със социализацията започнете и самото обучение още от самото начало, докато кученцето е още с по-малки размери и по-лесно се контролира. Те са умни и бързо възприемат командите, но въпреки това могат да бъдат своенравни.

Дори на 8 седмична възраст те вече са способни да учат, така че не чакайте да стане на 6 месеца, за да започнете с обучението. В противен случай ще ви бъде много потрудно.

Програмата за обучение Нищо в живота не е безплатно, която изисква кученцето да „работи” за всичко, което получава след извършване на дадена команда. Тоест изпълнява командата, която сте му казали и едва след това получава храна, играчки, лакомства, внимание и т.н. Винаги използвайте положителни методи за обучение.

Здравословни проблеми

Както всяка друга порода така и Алапахския чистокръвен булдог е предразположен към някои заболявания. Такива са:

  • Тазобедрена дисплазия
  • Глухота
  • Проблеми с очите
  • Кожни проблеми

Продължителност на живот

Кучетата от тази порода живеят средно между 12 и 15 години.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *