Аляски Маламут

Аляски маламут - снимкаАляският маламут е голямо, мощно и здраво куче, което е създадено да бъде силно и издръжливо. Това е една от най-старите породи кучета чиито външен вид е останал почти непроменен. Ако виждате за първи път това куче, няма как да не бъдете впечатлени от големината и външния му вид наподобяващ вълк. Някои дори смятат, че кучетата от тази порода са от части вълци. Често дори играят ролята на вълци в много филми. Въпреки това те си остават преди всичко чудестни домашни кучета, които се нуждаят от уравновесен и последователен стопанин, който да ги ръководи и разбира.

 

Кратка информация за породата

Име                                 Аляски маламут

Други имена                 –

Произход                       САЩ (Аляска)

Размер                            Големи породи куета

Група                              Работни кучета

Височина                       Мъжки: 63 см.; Женски: 58 см

Тегло                              Мъжки 38 кг.; Женски: 34 кг.

Color                               черно и бяло, сиво и бяло, рижав и бял, червеникав и бял

Кучило                          –

Продължителност     Около 12 – 15 години
на живота

Описание на породата Аляски Маламут

Снимка на Аляски маламутТези кучетата са много интелигентни и притежават огромна сила, издръжливост и независимост. Първоначално са били използвани за теглене на големи и тежки шейни на дълги разстояния, както и за лов на полярни мечки и тюлени. Днес те са най-вече домашни кучета, които се справят много добре в различни кучешки спортове като теглене на шейни, дърпане на тежести, послушание и др.
Когато не се занимавате с него или не гледате заедно телевизия, той вероятно рови в коша за боклук или търси нещо вкусно за хапване из кухнята. Ако и там го няма може би си копае дупка в лехата с цветята на двора.
Тези кучета са много дружелюбни и считат всеки когото срещнат за приятел. Ако си търсите куче пазач това определено не е вашата порода. С големите си размери и външния си вид може и да изплаши нарушителя, но като цяло това е всичко, което ще получите от него като защита.
Аляският Маламут се чувства най-добре когато има достатъчно възможности и място за тренировки и игри, така че да не му доскучава. Поради независимият характер често много хора го считат за голям инат, но всъщност е много интелигентен. При правилно обучение той е чудесно куче, приятел на семейството. Дори като възрастен той се държи като малко кученце, и непрекъснато ще ви забавлява и ще ви носи радост.

Важно за породата Аляски маламут

• Тази порода не се препоръчва на стопани, които нямат опит в отглеждането на кучета, тъй като високият им интелект в комбинация със своенравният им характер може да ги направи доста голямо предизвикателство за някой, който не е достатъчно запознат с кучешкото поведение.
• Аляските Маламути са известни с това, че много копаят. Затова ако имате заграден двор или някакво друго място където оставяте кучето да тича свободно, оградата трябва да бъде добре заровена, за да не изкопае дупка и да избяга под нея.
• Те са независими и силни кучета, които трябва да бъдат добре обучавани и тренирани. Ако не им се осигуряват редовни упражнения не могат да си изразходват енергията и могат да бъдат доста непослушни и деструктивни.
• Ако се социализират и обучават от малки те могат да живеят с други кучета и дори котки. Въпреки това на другите котки навън, както и останалите дребни животни, които може да срещнете при разходка те ще гледат като плячка, която трябва да преследват.
• Ловният инстинкт при Аляският Маламут е доста засилен. Може дори да убива дребни животни като котки, катерици и дори дребни кучета. За това трябва да бъде правилно социализиран още от малко кученце, като се запознава с други домашни любимци.
• Аляският Маламут си сменя козината 2 пъти годишно. Имат двуслойна космена покривка и не понасят добре жегата.
• Тези кучета са сравнително тихи и не лаят много. Те комуникират основно с виене или силен вой.

Външен вид на Аляският маламут

Аляски маламут - външен вид - снимкаАляският маламут се характеризира с голям гръден кош и много добре развита мускулатура. Главата е широка, а ушите са изправени и с триъгълна форма. Муцуната не е заострена, но въпреки това се стеснява леко към носа. Носната гъба е черна. Очите са кафяви с бадемовидна форма. По някога се срещат и сини очи, но това се смята за недостатък. Това е една от разликите между Сибирското Хъски и Аляският маламут – при Хъскито очите могат да бъдат както кафеви така и сини.

Космена покривка

Космената покривка е двуслойна. Външният слой се състои от твърди и груби косми. Подкосъмът е мек и пухкав и предпазва кучето от студ и влага. Цветът на козината може да варира в различни нюанси на сивото до черно, а също рижав и кафеникав. Козината по гърдите, корема, лапите и част от лицето е с бял цвят. При някои кучета се среща атрактивно бяло оцветяване под формата на пламък на челото или около врата.

Размери

На височина мъжките достигат до 63 см височина и тегло около 38 кг. Женските са малко по-дребни с височина до 58 см. и тегло 34 кг.
Въпреки това се срещат и екземпляри с тегло до 45 кг., а в много редки случаи дори до 63 кг. Но тялото на Аляският маламут не е предназначено за такова тегло и това може да представлява проблем.

Характер на Аляски маламут

Това са много игриви и приятелски настроени кучета. Те са приятели със всички, дори и с непознати, които за първи път идват на гости в дома ви. От друга страна обаче това им качество ги прави неподходящи за кучета пазачи.
Изключително лоялни са към стопаните си. Обичат да прекарват времето си със хората и искат да участват във всяко едно начинание, което семейството им предприеме.
Поведението на кучето се повлиява от различни фактори включително наследственост, социализация и обучение. Като малки са също много игриви и любопитни.

Отглеждане

Отглеждане на Аляски маламут Аляският маламут не е много подходящ а отглеждане в апартамент. Това е доста активно куче и би било най-добре ако има на разположение по-голям двор. Обича да се разхожда свободно из „неговата” си територия, но бъдете сигурни, че оградата е добре заровена в земята, за да не прокопае дупка под нея и да хукне да гони някоя нищо неподозираща котка, която спокойно си минава.
Имайте в предвид обаче, че това не е куче, което може непрекъснато да стои само в задния двор. Чувства се най-добре когато е сред хората и активно участва във всичко, с което се занимават стопаните му. С две думи обича да е пълноценен член на семейството, с което живее, а дворът е допълнителен бонус, където да се разхожда от време на време.
Козината им позволява да издържат на ниски температури, но бъдете много внимателни през лятото, защото не понасят жегата. Трябва да има подслон, където да се крият на сянка и винаги осигурявайте достъп до прясна вода за пиене.
Нуждаят се от редовни упражнения включително дълги ежедневни разходки. Въпреки това през лятото не прекалявайте.
Аляският маламут спада към така наречената група работни кучета и определено не обича да скучае. Трябва да върши нещо и тогава се чувства най-добре. Обожава дългите разходки и походите (с раница), а също и дърпането на шейни. Има нужда от много игри и тичане. Някои упражнения могат да му се сторят скучни и бързо му омръзват. Въпреки това предварително се уверете, че упражненията отговарят на възрастта на кучето и здравословното му състояние.
Както всяко друго куче, така и Аляският маламут се нужда е от социализация, като най-добре започнете веднага щом се сдобиете с малкото кученце. Запознавайте го с различни хора, приятели и животни. Водете го в парка и навсякъде, където обикновено ходите (и където е позволено да се водят кучета ?). По този начин кученцето свиква с различни звуци, свиква с колите, движението и ежедневието като цяло. Така то ще бъде едно добре уравновесено и послушно куче.
Както вече споменахме Аляският маламут много обича да копае. Затова вместо да се опитвате да сперете това поведение, може да му отделите определено място в двора и да го научите да копае там вместо в лехата с цветята.

Деца и други домашни любимци

Като цяло тези кучета са търпеливи с децата и обичат вниманието, което им отделят. Въпреки това обаче това са едри кучета и малките нарастват доста бързо. За това не трябва да се оставят с малки деца без надзор, понеже могат да ги наранят без да искат докато си играят.
Винаги учете децата как трябва да се държат с кучето, че не трябва да го безпокоят докато спи или се храни.
Социализацията още докато са малки кученца спомага за доброто им държане с други кучета и домашни любимци. Те преследват дребни животинки и за това трябва да бъдат обучавани от малки да не го правят. Ако имате и други домашни любимци то внимателно трябва да ги запознаете още от самото начало когато се сдобиете с кученцето. Така то ще разбере, че това не е плячка, а приятел. Въпреки това не ги оставяйте сами когато не сте наоколо.

Грижи

Козината им се нужда е от редовно изчеткване – 1 до 3 пъти седмично са достатъчни да се поддържа козината здрава и добре изглеждаща. Въпреки това ще се налага от време на време да се включва и прахосмукачката на помощ (тук става въпрос за килима ?). В периодите на смяна на козината се налага по-често разресване и изчеткване, за да се обират космите и да не се разнасят толкова много из къщата.
Един от плюсовете за породата е, че козината е без никаква миризма. А освен това подобно на котките Аляският маламут поддържа козината си винаги чиста. По тази причина много рядко е необходимо къпане – един – два пъти годишно е достатъчно, освен разбира се ако не се налага.
В случай, че кучето не износва достатъчно ноктите си докато се разхожда навън, те трябва да се изрязват. Проверявайте ушите за зачервявания и инфекции.
Започнете с всички тези манипулации още докато кученцето е малко и направете така, че то да остане с положително усещане. Давайте му лакомства и награди. Така то ще свикне и няма да се стресира когато се налага да се води на ветеринар.

Здравословни проблеми

Аляските маламути като цяло са здрави кучета, но както всяка една друга порода, те също са предразположени към определени заболявания. Това не означава, че всеки Маламут ще се разболее от някоя от тези болести, но понеже са по-често срещани при тази порода е добре да се имат в предвид. Такива заболявания са:
Тазобедрена дисплазия, хипотиреоидизъм, полиневропатия, някои очни проблеми като катаракта и глаукома. Също така понякога страдат от хемофилия, диабет и хондродисплазия.

История на породата Аляски маламут

Това е една от най-старите породи арктическу кучета за впряг. Името им произхожда от племето маламути, които са ги използвали за теглене на шейни натоварени с храна и запаси, а също така и за лов на тюлени и прогонване на бели мечки.
По време на златната треска през 1896 г. различни кучета са били внесени в Аляска и са се кръстосвали с местните. Маламутите обаче са били сравнително добре изолирано племе и породата Аляски маламут се е запазила по-добре от останалите породи кучета в Аляска.
Породата е призната от AKC през 1935 г. Тези кучета са се проявили като герои по време на Втората световна война. Голяма част от тях са загивали в опита си да спасяват войниците и да ги изравят изпод развалините.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *