Американски Фоксхаунд

Американски Фоксхаунд - снимкаАмериканският Фоксхаунд е добродушно, лоялно и мило куче, чийто начин на живот продължава повече от два века а именно лов на лисици, от където произхожда и името му. Въпреки това то е чудесен домашен любимец. То е издръжливо и енергично куче, което обича тичането и ще бъде ваш партньор ако и вие обичате да тичате за здраве. Ако му се осигуряват необходимото количество движение и тичане то ще бъде чудесен приятел и смейно куче.

 

Кратка информация за породата

Име                                 Американски Фоксхаунд

Други имена                 Фоксхаунд

Произход                       САЩ

Размер                            Голяма порода кучета

Група                              Ловджийски кучета

Височина                       Мъжки: 56 – 63 см. ; Женски: 53 и 61 см.

Тегло                              Мъжки: 20.5 до 29.5 кг.; Женски: 18 до 27 кг.

Цвят                               светлокафяв , червеникаво кафяв, бял, кремав и др.

Кучило                          Средно 5- 7 малки

Продължителност     Около 10 – 13 години
на живота

Това е сравнително по-рядка порода, която все още работи и живее по начинът по който го е правила преди повече от 200 години. Кучетата от тази порода са създадени чрез кръстоски на хрътки, които са били пренесени в Америка от английски заселници. Там са адаптирани за лов на новото място.
Американският Фоксхаунд обича да бъде сред други кучета, но ако прекарвате достатъчно време с него и му осигурявате игри и с други кучета в парка, то ще бъде страхотен приятел и ще изгради здрава връзка с човешкото си семейство. Въпреки размера си то е внимателно куче, но когато ловува е безмилостен и единственото, което го интересува е плячката.
Както всички останали хрътки Американският Фоксхаунд е много гласовит. Неговият лай може да се чуе дори на километри. Именно поради тази причина не се препоръчва отглеждането им в апартамент освен ако не сте сигурни, че съседите ще харесат концерта или пък живеят доста отделени, за да не им се нарушава спокойствието.

Важно за Американския Фоксхаунд

• Кучетата от тази порода са доста гласовити. Лаят им може да се чува дори на километри. Затова не е препоръчително да се отглеждат в апартамент и градски условия.
• Много лесно се разсейва от различни следи. Ако надуши следа и тръгне след нея, трудно ще го накарате да се върне при вас.
• Тези кучета не са домошари и обичат да обикалят на големи разстояние.
• Не са подходящи за отглеждане в тесни помещения. Имат нужда от голям двор, а най-добре биха се чувствали на площ от няколко декара.
• Те са изключително активни и се нуждаят от по няколко часа упражнения и тичане всеки ден.
• Много обичат да ядат и лесно наддават килограми. Трябва да се контролира приемът на храна.
• Понякога могат да бъдат доста упорити и своенравни, което прави обучението им предизвикателство. Важно е обучението в послушание и изграждане на здрава връзка между кучето и стопанините.
• Те са толерантни и нежни с деца. Обичат компанията на други кучета, а също така могат да се научат да се държат добре и с котки ако се запознаят още докато са малки.

История на Американския Фоскхаунд

Когато първите европейски заселници пристигат в Америка, някои от тях са взели и хрътките си със тях. По-късно потомците на тези хрътки са кръстосвани с други хрътки внесени от Англия, Ирландия и Франция. Американските развъдчици са искали да създадат Фоксхаунд който е по-лек, по-висок и по-бърз и дори със по-засилено обоняние от Анлгийския си братовчет – Английския Фоксхаунд.
Джордж Вашингтон е бил един от първите Американски развъдчици. Той е имал група от няколко кучета, които е кръстосвал с Британски хрътки и а също и с Френски хрътки дадени му от неговиятт приятел Маркиз дьо Лафайет, богат французин, с който заедно са участвали в Американската война за независимост.

Описание на породата

Размери

Мъжките са 56 – 63 см високи, а теглото им е от 20.5 до 29.5 кг.
Височината на женските е межу 53 и 61 см., а теглото от 18 до 27 кг.

Описание

Главата е издължена, със стеснена, но не и заострена муцуна. Очите са големи с кафяв или лешников цвят. Ушите са клепнали. Имат здрави челюсти със големи зъби. В повечето случаи носът е черен, но може да бъде и кафяв. Тялото е сравнително късо, а крайниците са дълги. Имат добре развит гръден кош, а тялото заеднос крайниците са доста мускулести. Опашката е сравнително дебела, дълга и е покрита с къса козина. Носи се така, че да следва гръбначната линия.

Космената покривка

Козината е със редна дължина и е разположена плътно до тялото. На допир е твърда и груба. Цвета на козината може да бъде най-различен – светлокафяв, червеникаво кафяв, бял, кремав и др. Един от най-често срещаните варианти е трицветната окраска – кафяви, черни и бели петна.

Характер на Американския Фоксхаунд

снимка на Американски ФоксхаундКато цяло това са много сладки и добродушни кучета, но както е характерно за хрътките като цяло са независими и упорити. Те са създадени да ловуват и без да им се дават насоки сами си знаят какво трябва да правят. Поради това не винаги разбират как трябва да правят нещо по вашия начин.
Кучета които са били отгледани заедно с други кучета а не в човешко семейство се обучават доста по трудно, понеже вече са изградили навици и връзка с кучетата и ще е необходимо повече време, търпение и внимание за да свикне с живота като домашен любимец и семейно куче.
Както всяко куче така Фоксхаундът се нужда е от социализация, което е добре да се започне докато още кученцето е малко. Трябда да се запознава с различни хора, места, звуци и ситуации. Така то ще расте без проблеми с поведението като едно добре балансирано куче.

Отглеждане на Американски Фоксхаунд

Както вече споменахме по-горе това са много енергични кучета, създадени да ловуват и могат да тичат без проблем с километри. Затова се нуждаят от ежедневни упражнения. Ако няма да се използват за лов, трябва да им се осигуряват дълги разходки с възможност за тичане или някакви други упражнения, чрез които да изразходват енергията си.
Не са подходящи за апартамент. Освен, че ще им е крайно недостатъчно като площ, те са и много шумни и вероятно ще има проблем със съседите. Необходимо е да им се осигури поне двор, а най-добрият вариант би бил ако се отглеждат на площ от няколко декара. При отглеждане по този начин е добре да има още едно куче за компания както и да им се осигури подслон. Ако е само ендо куче трябва да живее в къщи и да прекарва време с хората, за да не се чувства самотно.

Обучение

Силно препоръчително е обучението в послушание. Използвайте награди, лакомства и позитивни техники за обучение. И ще го повторим отново: това са упорити и независими кучета. Бъдете търпеливи. Имайте в предвид също, че колкото повече се опитвате да му заповядвате какво да прави то толкова повече ще ви игнорира. Затова начинът е само позитивни обучителни техники.

Грижи

Снимка на Малко кученце Американски фоксхаундКозината на Американския фоксхаунд не се нуждае от особени грижи. Изчеткване с твърдокосместа четка веднъж седмично е напълно достатъчно, за да се поддържа козината чиста и здрава. Не е небходимо редовно къпане. Може да се къпе ако забележите че найстина е необходимо.
Когато изчетквате козината използвайте момента да проверите цялостното състояние на кучето. Проверявайте за обриви по кожата, инфекции, проверявайте ушите, очите, устата и лапите. По този начин ако има някакви проблеми вие ще ги забележите съвсем рано.
Започнете тези процедури още докато кученцето е малко, за да свикне. Направете всичко това да бъде едно положително преживяване за кучето. Наградете го след като приключите с дадена процедура. Така няма да изпитвате трудности когато порастне.

Здравословни проблеми

Като цяло това е здрава порода и не са остановени някакви наследствени заболявания. В редки случаи може да се срещат следните проблеми.
Тазобедрена дисплазия, инфекции, очни проблеми и проблеми с ушите.
Също така са склонни да натрупват излишни килограми и поради това трябва да се внимава с храната. След като кучето се е нахранило обилно е желателно да не се правят някакви упражнения или тичане два часа след яденето. Това е предпазна мярка, за да не се получи превъртане на стомаха, което може да бъде фатално.

Отношение към деца и други домашни животни

Американсият Фоксхаунд е търпелив и обичлив към децата. Често се случва малко дете да се учи да ходи като се придържа за домашният любимец. Въпреки това както и при всяко друго куче никога не трябва да се оставят много малки деца сами с кучето без надзор.
Тези кучета са създадени да живеят и ловуват на групи и поради това те винаги са щастливи когато има друго куче за компания. Ако се оставят сами за дълго време започват да се чувстват самотни или им доскучава. Ако това се случи ще започнат да си търсят начини и неща, с които да се занимават и забавляват. А това няма да ви се хареса ?
Кучетата от тази порода се държат добре с котки или например зайци, но само ако са отгледани заедно вкъщи. Въпреки това не ги оставяйте заедно докато вие сте навън.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *