Американски Кокер Шпаньол

Американски Кокер Шпаньол - снимкаПородата Кокер Шпаньол има две разновидности: Американски Кокер Шпаньол и Английски Кокер Шпаньол
Английският Кокер е създаден за лов но по-късно се превръща в широко разпространен домашен любимец. Американските Кокери са преди всичко домашни любимци.

Описание на породата Американски Кокер Шпаньол

Това са средни по размер кучета, като тялото на Американският Кокер е по-малко от това на Английският. Смята се, че те са най-малките представители от групата на спортните шпаньоли. Тялото е здраво и пропорционално.
Главата е заоблена с ясно изразен стоп.
Шията е дълга и мускулеста.
Ушите са меки, дълги, ниско поставени и са на една линия с очите. Прилепват плътно към главата и са доста добре окосмени.
Муцуната е широка като е малко по-къса от тази на Английския Кокер.
Зъбите са здрави и се срещат в ножицовидна захапка.
Очите са тъмни и кръгли, а клепачите са с характерна бадемовидна форма.
Носът при черните кучета е черен, но може да бъде кафяв при кучета с различна окраска. Обикновено при изложбените кучета се счита, че по-тъмна носна гъба е по-добър вариант.
Тялото е симетрично с къс гръб и добре развита мускулатура.
Гръдния кош е дълбок, а ребрата са дълги и добре развити.
Крайниците са мускулести и с обилно окосмяване.
Лапите са големи, овални и с плътни възглавнички.
Опашката е поставена високо, като обикновено се носи на линията на гърба.

снимка на Американски Кокер ШпаньолКозината при Американският Кокер Шпаньол е средно дълга, гъста, мека и лъскава. Може да бъде гладка или вълниста. Подкосмието е добре развито, и осигурява добра изолация през зимните и студени дни. По главата космите са сравнително по-къси в сравнение с останалата част на тялото. В коремната област, гърдите, крайниците и ушите космите са значително по-дълги.
Цветът на космената покривка може да бъде чисто черен или черен с бели петна по шията и гърдите, кафяв, шоколадов, светло бежов или светло жълт. Също така козината може да бъде двуцветна или трицветна.
Задължително условие при изложбените кучета с двуцветна или трицветна окраска е единият цвят да бъде бял.

Височина и тегло
Височината при мъжките е около 38 см. а при женските около 36 см.
Теглото им варира между 7 и 14 кг., като най-често е от 11 – 13 кг.

Продължителност на живот – 12 до 16 години.
Кучило – от 1 до 7 кученца, като обикновено са около 5.

Черен Американски Кокер Шпаньол - снимкаХарактер на Американски Кокер Шпаньол.

Кучетата от тази порода са изключително весели, гальовни и много игриви. Предани са на стопаните си и са много щастливи когато им се обръща внимание. Те са интелигентни, много социални и се разбират добре с другите кучета. Много са послушни, бързо свикват с други домашни любимци и са добри с децата.Въпреки това обаче не трябва да се забравя, че всяко куче е различно и може да има малки отклонения от типичния за породата характер. Също така изключително голяма роля във формирането на характера и поведението играе обучението. Поради високото ниво на интелигентност тези кучета са лесни за обучение.

Отглеждане и грижи

Американският Кокер е доста активна порода. Може да се отглежда и в апартамент, но е необходимо да му се осигуряват достатъчно упражнения и разходки.

Грижи за козината

Както и останалите дългокосмести породи, Американският Кокер се нуждае от редовна поддръжка на козината. Препоръчително е ежедневно разресване или поне няколко пъти седмично, както и редовно подстригване. Това ще запази козината здрава и лъскава и ще предотврати сплъстяване и други проблеми.

Тъй като ушите на тази порода са доста големи и клепнали е необходимо редовна проверка, за да се избегнат ушни проблеми.
Очите и ушите трябва да се почистват редовно.

Обучение

Както вече споменахме по-горе това са доста интелигентна порода кучета и дресировката е лесна и приятна. Необходимо е постоянство и упоритост. Тези кучета трябва да се социализират от ранна възраст, за да се избегне склонноста им към срамежливост. Кокерите, които разберат, че хората са техни водачи и трябва да ги слушат, са много добри с децата. Обичат всички и са щастливи когато получат дневната си доза игри.

Не трябва да се допуска кучето да развие така наречения Сидром на малкото куче, който представлява предизвикано от човека поведение, при което кучето вярва, че то е лидерът и властва над хората. Това може да доведе до сериозни поведенчески проблеми. Целта на обучението е кучето да разбере, че Вие сте този, който води, а то трябва да ви следва. Собственици, които допуснат кучето да доминира и не осигуряват ежедневни тренировки и обучение ще имат куче, което се различава значително от описаният по-горе характер на породата.

Здравословни проблеми
Някои от често срещаните заболявания са дисплазия на колянната става, епилепсия, очни проблеми и ушни инфекции.
Проблеми с ушите – тъй-като ушите на Американския Кокер са дълги, доста често се докосват до различни треви или до земята. Поради тази причина редовно трябва да се проверяват за кърлежи, осили и други.
Друг проблем може да бъде склонноста им към напълняване. Доста са лакоми и бързо натрупват мазнини.

История и произход на породата

Американски Кокер Шпаньол - снимкаАмериканският кокер шпаньол произхожда от Английския кокер шпаньол през 19-ти век. По-късно през 1940 г. между двете породи се наблюдават значителни различия, което налага тяхното разделяне. Така през 1945 г. се определят официално стандартите двете породи. Въпреки, че днес обикновено се отглеждат като домашни любимци и кучета компаньони те са запазили ловните си навици.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *