Американски Питбул Териер

Американски Питбул Териер - снимкаДнес Американският Питбул териер е най-вече семейно куче. Първоначално породата е създадена да се бият с бикове, след това започват да се използват като фермерски кучета. Тяхната смелост и издръжливост им дава голямо предимство в различни кучешки спортове като дърпане на тежести, ловкост и послушание.

 

Кратка информация за породата

Име                                 Американски Питбул Териер

Други имена                 Питбул, Питбул териер

Произход                       САЩ

Размер                            Средни породи кучета

Група                              Териери

Височина                       35 – 60 см.

Тегло                             13.5 – 35 кг.

Цвят                               кафяво, сиво, черно и бяло, синьо, червеникаво, тигрово и други

Кучило                          Средно 5- 10 малки

Продължителност     Около 12 – 15 години
на живота

Американският Питбул териер често е наричан само с името Питбул. Това обаче може да доведе до объркване защото Питбул (“Pit Bull”)не е порода, a име, с което се описват породите Бултериер, Американски Стафордширски териер, Стафордширски Бултериер както и Американският Питбул териер.
Според някои Американският Питбул териер и Американския Стафордширски териер са една и съща порода. Други пък твърдят, че са съвсем отделни породи.
Объркването идва от решението на АКС да им дадат новото име Американски Стафордширски териер, за да ги разграничи от миналото им свързвано най-вече с кучешки боеве.
снимка на Американски питбул териерТака наречените „Бул” породи са доста погрешно разбрани от много хора. Всички качества, които притежават като упоритост, издръжливост и ловкост, които ги правят отличници в различни кучешки спортове за съжаление привличат недобронамерени хора, които ги използват за кучешки боеве. В резултат на това всички тези породи и най-вече Американския Питбул териер са си спечелили негативното мнение на хората, като се смятат за опасни. В различни държави и градове по света тези породи са забранени за отглеждане в домашни условия.
Като собственик на Американски Питбул териер трябва да сте наясно, че ще срещате неинформирани хора, които ще се възмущават на вашето прекрасно куче. Но това не порода за всеки, особено за хора, които не са готови да отделят достатъчно време за тренировки, обучение и социализация.
Когато са отгледани и социализирани правилно тези кучета са подходящи дори за деца. Те са много нежни и любвеобвилни. В повечето случаи не са подходящи за пазачи понеже се радват и въртят опашка на всеки застанал до вратата. Те са изключително лоялни към стопаните и семейството си и ще ги защитават дори с риск за живота си.
Кучетата от тази порода са изключително интелигентни научават командите и различни трикове с лекота. Те са енергични и искат да участват във всичко случващо се около тях. Те са много игриви дори в зряла възраст, което ги прави много забавни и ще ви радват дълго. Ако опознаете породата със сигурност ще я обикнете.

Важно за Американския Питбул териер

• Тези кучета не са подходящи за хора, които нямат възможност и време да им обръщат достатъчно внимание.
• Трябва да бъдат обучени и социализирани като се започне още докато са малки. Те са склонни да развият голям инат и упоритост, а заедно със силата, която притежават могат да бъдат доста трудни за отглеждане когато не са възпитани както трябва.
• Американският Питбул териер трябва винаги да се разхожда на повод, за да се избегне агресията към други кучета. Вашето куче може и да не започне боя, но няма гаранция, че няма да бъде предизвикано, а те се лесно могат да бъдат предизвикани и се бият до край. Ако не са добре социализирани от малки могат да развият агресия към други кучета.
• Имат изключително голяма нужда от дъвчене и много здрави челюсти и по-некачествените играчки няма да вършат никаква работа понеже ще бъдат на парченца докато се усетите. Осигурете им качествени и издръжливи играчки, които трудно могат да бъдат разкъсани и погълнати.
• Подходящи са за стопани, които могат да им осигуряват постоянни тренировки и постоянна дисциплина.

История на породата

„Бул” породите са създадени в началото на 19-ти век в Англия, и са използвани най-вече за популярните по това време боеве с бикове и мечки. По късно обаче тези боеве започват да се смятат за нехуманни и са напълно забранени през 1835 г. Агресията към други кучета обаче си остава като характерна черта за тази порода. Интересен е фактът те не хапят хора и дори по време на бой стопаните им са имали възможност да ги разтърват без да бъдат наранявани или хапани.
Когато тези кучета са започнали да пристигат в америка заедно с имигрантите, много фермери са започнали да ги отглеждат във фермите си. Работата им е била най-разнообразна, като се започне от лов на диви животни, опазване на фермата от диви животни, а също и да бъдат другари на стопаните си. В Америка породата е претърпяла развитие като кучетата вече са по-едри отколкото тези в Англия.
През 1898 г. UKC (Английската версия на АКС), нарекли тези кучета Американски Питбул териер. През 1930 г. АКС решава да разпознае породата но под ново име. Идеята била че по този начин хората няма да свързват породата с боевете, за които са били използвани. Името, под което АКС записва тази порода е Американски Стафордширски териер.
От тогава насам Американския Стафордширски териер е развъждан и участвал във кучешки изложби докато Американският Питбул териер не. Резултатът е, че между двете породи има съвсем малки различия, както във външния вид, така и в характера им.

Описание на породата

Размери

На височина достигат до 35 – 60 см.
Теглото им варира между 13,5 – 35 кг.

Описание

Тигров Американски Питбул териер - снимкаГлавата е сравнително широка, а вратът е дебел и мускулест. Очите са заоблени с леко елипсовидна форма. Тялото е изключително мускулесто, а гръдния кош е голям. Някои от ребрата може да изпъкват. Костите на предните им крака са по-дебели от тези на задните. Опашката е разположена сравнително ниско. Козината е къса, лъскава и твърда на допир. Среща се в различни цветове – кафяво, сиво, черно и бяло, синьо, червеникаво и тигрово.

Характер на Американския Питбул териер

Тези кучета обичат хората, обичат да са сред хора и да правят това, което правят и стопаните им. Не са добри пазачи, но все пак ще лаят и ще ви предупреждават когато някой приближава. Но това лаене е по-скоро, за да поздравят гостите.
Въпреки, че не са добри пазачи, те са изключително смели и биха ви защитавали дори с цената на живота си.
Както всяко куче Американския Питбул териер се нуждае от ранна социализация. Кученцето трябва да се запознава с различни, хора, звуци и места. По този начин то ще расте и ще бъде добре уравновесено семейно куче.

Отглеждане и Обучение

снимка на малко Кученце Американски ПитбулТези кучета имат нужда от около 1 час разходки дневно, игри и тренировки. Въпреки, че обичат хората, те са много силни и могат да бъдат доста упорити и са големи инати. Затова обучението в послушание е повече от задължително. Обучението е в основата между здравата връзка между кучето и неговия стопанин.
Американският Питбул териер не трябва да се оставят сами навън за дълги периоди от време. Не понася студа и е най-добре да се отглежда вкъщи. Свиква бързо със семейството си и се чувства самотен когато е оставен сам за по-дълго.

Грижи

Козината им не се нуждае от много грижи. Изчеткването на козината когато е замърсена е достатъчно да се поддържа козината здрава и лъскава. Може да се къпе когато е необходимо.
Проверявайте ушите всяка седмица за зачервяване или инфекция. Започнете с тези процедури още докато кученцето е малко, за да може да свикне и да нямате проблеми след това. Направете така че тези процедури да бъдат приятни за кучето. Награждавайте го с лакомства игри и внимание след всяко изчеткване на козината.
Очите трябва да бъдат бистри и чисти.

Здравословни проблеми

Американските Питбул териери като цяло са здрави кучета, но както всяка порода, така и те са склонни към някои заболявания. Такива са:
– Алергии
– Проблеми със сърцето
– Тазобедрена дисплазия
Това обаче не означава, че всяко куче се разболява от тези болести, но все пак е добре да се имат в предвид.

Отношение към деца и други домашни животни

снимка на Американско ПитбулчеАмериканският Питбул териер обича децата. Те са много добри приятели с децата. Въпреки това трябва да се има в предвид, че все пак това е куче и не трябва да се оставя с малки деца без родителски надзор.
Имайте в предвид, че вие сте отговорни и вие сте хората, които трябва да обяснят на децата как трябда се държат с кучето и да имат уважение към него. Да не го притесняват докато се храни или спи, да не го дърпат за ушите и опашката и т.н.
Ако не е добре социализиран Американският Питбул териер може да проявява агресия към други кучета, но ако е добре социализиран, обучен и знае кое поведение е приемливо и кое не, тази агресия може да се превъзмогне. Има много кучета от породата, които са приятелски настроени към други кучета и котки. Но все пак винаги имайте едно на ум и не ги оставяйте заедно с други домашни любимци без надзор.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

2 comments

  1. Соня Глушкова

    Поздравления за статията, рядко срещам толкова реално и точно описание на породата.

  2. Здравейте занимавам се от 5 години с тази порода кучета много предани и верни на стопанина кучета са браво много тчна статия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *