Американско Ескимоско куче

Американско Ескимоско куче - снимкаАмериканското ескимоско куче е от семейството на шпицовете. Това е активно и енергично куче, което обича забавленията, както и да е част от всички семейни дейности. Те се държат приятелски със всички от семейството и приятелите, но към непознати са резервирани и недоверчиви. Въпреки, че е дребно куче то се възприема и се държи като куче от по-голяма порода.
Кучетата от тази порода се отглеждат най-вече като домашни любимци, които са отдадени на стопаните си и са много весели и игриви. Те са изключително умни и се считат за едни от най-интелигентните породи.

Кратка информация за породата

Име                                 Американско Ескимоско куче

Други имена                 Ески

Произход                       Германия (не е напълно известен)

Размер                            Средна порода кучета

Група                              –

Височина                       23 до 48 см.

Тегло                              4.5 – 13.6 кг

Color                              Бял

Кучило                          –

Продължителност     Около 12 – 15 години
на живота

Интересен е фактът, че тези кучета са били едни от любимите изпълнители в цирковите програми. Те научавали невероятни номера много лесно и публиката бързо ги обикнала.
Заедно с интелигентността обаче те са доста независими и своенравни. Поради това трябва да се започне с обучение в послушание още докато са малки кученца. В противен случай непрекъснато ще се опитват да надхитряват стопаните си и много често ще успяват ? Обучението ще ги научи как трябва да се държат и да слушат стопаните и семейството си.
Въпреки малките си размери Американското ескимоско куче е много добър пазач и ще предупреждава с лай винаги когато наближава нарушител или непознат.
Имайте предвид, че са доста гласовити. Ако не чувате вашето ескимоско куче да лае по-добре проверете дали не се опитва да сдъвче някоя обувка ? защото много обичат да дъвчат различни предмети. За да избегнете проблемите с обувките и други ценни за вас предмети осигурете различни играчки подходящи за дъвчене. Не се опитвайте да го отучите от дъвченето, защото това си е естествено за него и му помага да поддържа зъбите си чисти и здрави. От самото начало покажете на вашият любимец, че само играчките могат да се дъвчат. Ако го хванете да дъвче други предмети кажете „Не” и веднага му дайте играчка.

Важно за Американското ескимоско куче

• Интелигентни, весели и игриви кучета. Осигурете им тренировки, обучение и игри, за да ги държите заети. По този начин няма да им им бъде скучно, а вие не бихте искали на Американско ескимоско куче да му бъде скучно, защото то само ще си измисли какво да прави и най-вероятно това ще включва: непрекъснато лаене, дъвчене на неподходящи предмети както и много други неща, които то ще си измисли на момента. За това много по-добър вариант е вие да сте този, който измисля заниманията ?
• Те са силно привързани към стопаните си и обичат да прекарват времето си с тях. Не е желателно да бъдат оставяни сами за дълъг период от време.
• Не оставяйте дори добре обучено и социализирано куче от тази порода с други дребни домашни любимци като хамстери, джербили, птици и др. защото няма да устои на инстинкта си и ще ги подгони.

Описание на породата

Размери
Кучетата от тази порода се срещат в три различни размера: играчка, миниатюрен и стандартен.
Играчка – тегло около 4.5 кг.
Миниатюрен – около 9 кг.
Стандартен – около 13.6 кг.
Главата на Американското Ескимоско куче има клиновидна форма, а муцуната е заострена. Носът е черен. Ушите саизправени, имат триъгълна форма и са покрити с гъста космена покривка. Очите са кафяви на цвят. Опашката е добре окосмена и се носи извита над гърба.
Космена покривка
Това бяло и пухкаво куче има двойна космена покривка с гъст подкосъм, а външният слой е съставен от по-дълги и прави косми. Около врата има добре изразена грива. Опашката е рунтава, а предине и задни кара също са добре покрити с козина. Цветът обикновено е бял, но се среща и в бяло и кремаво.

Характер

снимка на Американско Ескимоско кученцеКакто вече споменахме те са много умни, енергични и обичат игрите и енергичните упражнения. Трябва да им се осигуряват ежедневни възможности за изразходване на енергията, а също и за трениране на ума. В противен случай им доскучава и стават отегчени, буйни и правят бели. Бързо научават нови упражнения и различни номера. Привързва се силно към семейството, в което живее. Ако се налага да го оставите само вкъщи не забравяйте да му осигурите достатъчно играчки, с които да се занимава.

Отглеждане

Въпреки, че могат да се отглеждат на различни места, тези кучета предпочитат по студен климат. Обичат да играят в снега с часове. Много от тях обичат да играят и във вода.
Могат да се отглеждат както в къща с двор където да играе, така и в апартамент. Обичат да бъдат част от всяко семейно начинание и не са кучета, които могат да се отглеждат само на двора.

Грижи

Американското ескимоско куче трябва да се разресва често като по този начин ще се намали количеството косми, които падат из къщата. Разресването предотвратява и сплъстяването на козината, което може да доведе до кожни раздразнения. Препоръчва се разресване 2-3 пъти седмично.
Въпреки белия си цвят не е трудно да се поддържат чисти. Козината има естествена мазнина, която не позволява полепването на прах. Дори да се изцапат след като изсъхне козината е небходимо да се изчетка и козината е отново чиста.
Поради това не се нуждаят от често къпане. Веднъж на няколко месеца е достатъчно. Все пак ако много се изцапа няма проблем да се изкъпе и по-рано. Много честото къпане обаче изсушава кожата и това може да доведе до кожни проблеми.
Веднъж седмично когато правите редовното разресване почиствайте и ушите. Ноктите се режат веднъж месечно ако не са се износили достатъчно.

Здравословни проблеми

Както всяка друга порода така и при Американското ескимоско куче има заболявания, които се срещат по-често от други. Това не означава, че всяко куче от тази порода се разболява от тях, но е добре да се имат в предвид.
Такива заболявания са:
Тазобедрена дисплазия, очни проблеми включително катаракта, проблеми с костите, алергии. Трябва да се внимава с излишните килограми, понеже наднорменото тегло може да доведе до изместване на колянната става.

Деца и други домашни любимци

Американското ескимоско куче е чудесен приятел на всички в семейството включително деца, други кучета и дори котки. Разбира се не трябва да се оставят много малки деца сами с куче от която и да е порода без присъствието на възрастен. Тези кучета са много енергични и без да искат могат да бутнат дете ако е много малко.
Имайте в предвид, че инстинктивно преследват дребни животни като птици, хамстери и др., затова не трябва да се оставят сами.

История на породата

Американско Ескимоско куче - снимка на треваАмериканското ескимоско куче е от семейството на Шпицовете. Произходът на породата обаче не е известен. Знае се, че дребни, бели кучета подобни на шпицове са били често срещани при Германски емигранти в САЩ. Наричали са ги Американски Шпицове. През 1917 г. Американският Шпиц е преименуван на Американско Ескимоско Куче, а причината за това преименуване не е известна и до днес.
По онова време само богатите са можели да си позволят такова куче, понеже имало много малко на брой кучета и цените им били много високи.
Породата е призната от AKC през 1995 г.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *