Английски Булдог

Английски булдог - снимкаОписание на породата Английски булдог

Това е средно по големина мускулесто куче, с широка глава и рамена.
Тялото и главата са масивни.
Кожата в областа на главата и врата е отпусната и образува гънки.
Муцуната е широка, къса, и сплесната.
Има ясно изразен, широк и дълбок стоп.
Носът е черен на цвят, широк с големи ноздри. Разположен е на линията на очите.
Очите са тъмни и дълбоко поставени, с овална форма.
Ушите са розови, малки и тънки. Разположени са високо на главата.
Челюстите са много широки, с квадратна форма. Долната челюст е изпъкнала напред.
Устните са плътни, дебели и покриват напълно долната челюст. Горната устна е раздвоена.
Има характерна булдогообразна захапка.
Шията е къса, коремът е леко прибран.
Крайниците са къси като задните са по-дълги от предните. Предните крайници са доста раздалечени един от друг.
Опашката е къса, права или извита, като правата опашка по стандарт е предпочитана.

Козината е къса, гладка, лъскава и плътно приляга към тялото. Цветът варира в доста широки граници: тигрово червен и други нюанси на тигровото, чисто бял, чисто червен, светло бежов, бледо жълт, жълто червен, както и комбинация от тези цветове. Черните са по-рядко срещани.

РазмериКафяв Английски Булдог - снимка

Височина около 31 – 40 см. Няма някаква точно определена височина, но се счита, че по-ниските кучета са по-ценени.

Теглото при мъжките е около 24 – 25 кг., а при женските 22 – 23 кг.

Продължителноста на живот на Английския булдог е около 8 години.

Кучило – около 4 – 5 кученца. Тъй като кучетата от породата имат големи глави, понякога се налага цезарово сечение.

Спящ Английски булдогХарактер

Въпреки, че външния вид на Английския булдог може да бъде малко смущаващ, те са едни от най-нежните кучета. Те са спокойни и уравновесени кучета, които много лесно свикват и се привързват към семейството. Разбират се с деца, други кучета или домашни любимци. Те са търпеливи и приятелски настроени, но едновременно с това са уверени, смели и могат да бъдат много добри пазачи. Когато са още малки булозите са изпълнени с енергия, но с течение на времето все повече им харесва спокойствието. Въпреки търпението им не бива да се оставят без надзор с малки деца.

Отглеждане и грижи

Английският булдог не е от най-активните породи кучета и поради това се чувства добре без двор и може да се отглежда в апартамент. Въпреки това се нуждаят от ежендевни разходки. Трябва да се знае, че в студено време лесно могат да измръзнат, а в горещините трябва да се внимава да не получат топлинен удар. Лятото трябва да се избягва излизането навън по обедните часове. Винаги трябва да има осигурена купичка с прясна вода.

Грижи за козината – късата и гладка козина на тази порода се поддържа лесно. Изчетквайте с твърда четка и къпете когато се нага.

Ежедневно избърсвайте лицето с влажна кърпа, за да се почистват добре бръчките от вътрешната страна.

Английски булдог в скок - снимкаОбучение

Английските булдози не са от най-лесните за обучение, но когато веднъж научат някоя команда не я забравят. Необходимо е търпение, положителна подкрепа. Винаги награждавайте кучето когато изпълни някоя команда. Награждавайте желаното поведение. Извеждайте го на разходка всеки ден. Кучета, които редовно се извеждат на разходка, показват по-малко поведенчески проблеми.

Здравословни проблеми при Английски булдог

Кучетата от породата са предразположени към дихателни проблеми, слабо зрение. В горещините трябва много да се внимава с тях защото са склонни към топлинен удър. Не ги оставяйте лятно време в горещи затворени стаи или коли. Освен това са предразположени и към измръзване. Поради това се препоръчва отглеждането им в климатизирани помещение. Малките носни кухини при булдога допълнително затрудняват охлаждането на тялото. Винаги трябва да има достъп до прясна вода и сянка, което ще им помогне да регулират телесната си температура.

Друг често срещан проблем е тазобедрената дисплазия, както и кожни проблеми. Необходимо е ежедневно почистване на кожните гънки по лицето, за да се предотвратят кожни инфекции.

Необходимо е да се осигурят редовни упражнения и разходки, за да се избегне наднорменото тегло, което може да бъде причина за сърдечни проблеми и проблеми с костите.

Английски булдог - история и произход снимкаИстория и произход на породата

Английския булдог произхожда от британските острови. Тези кучета са използвани за т.нар. игри „Хапане на бикове”, от където произлиза и името Булдог (Bull biting), а също и поради външния им вид, който наподобява малък бик. Те са били агресивни и свирепи и са имали силата да се изправят срещу бик в пълните му размери. Тези игри са се провеждали на специална арена, а булдогът е атакувал бика от долу, като целта му е била да го захапе за врата, което го прави трудно за бика да отвърне на атаката. През 19 век игрите „Хапане на бикове” са забранени със закон. В днешно време булдозите имат много по-различен характер от този на предците си, но все още са запазили увереността и силната си решителност. Първият официален клуб на булдога е създаден в Лондон през 1875 година. Тогава е създаден стандарт, който се използва и до днес с малки разлики.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *