Английски Кокер Шпаньол

Английски Кокер Шпаньол - снимкаПородата Кокер Шпаньол е една от най-широко разпространените породи кучета. Те са два типа: Английски Кокер Шпаньол и Американски Кокер Шпаньол. И двете породи имат общ произход, като са били използвани предимно за лов на Бекаси (Woodcock) от където идва и името Кокер. Те са много добри птичари въпреки, че понякога са използвани и при лов на зайци.

Описание на породата Английски Кокер Шпаньол

Това е средно по големина, компактно куче.
Тялото и главата са пропорционални.
Главата е средно голяма и погледната от страни изглежда плоска.
Челото е широко и заоблено.
Тялото е с добре развита мускулатура и костна система.
Носната гъба е широка с черен или кафяв цвят в зависимост от цвета на козината.
Зъбите са здрави, а захапката е ножицовидна.
Очите са средно големи, кафеви или с лешников цвят.
Ушите са дълги, ниско поставени, със заоблени върхове. Покрити са с дълга козина.
Шията е без кожни гънки.
Лапите са големи, овални и с плътни възглавнички.
Опашката се носи малко по-ниско от нивото на гърба. Обикновено се купира още в ранна възраст.

Козината на Английският Кокер е дълга, мека, права и с копринен блясък. По главата и гърба козината по-къса.
Цветът на космената покривка може да бъде разнообразен: черен, сив, кафяв, бяло с кафеви петна, бяло с черни бетна и др.

Височина и тегло

Височина – мъжките от 38 до 43 см., а женските от 36 до 41 см.
Тегло – мъжките от 13 до 16 кг., а женските от 12 до 15 кг.

Продължителност на живота – 12 до 15 г.

Характер на порододата Английски Кокер Шпаньол

Кокер Шпаньол - снимкаАнглийският Кокер е изключително весел, енергичен и подвижен. Като цяло е дружелюбен, социален и лесно се адаптира към непозната обстановка. Както всички останали Кокери той е интелигентен, послушен и е добър компаньон. Силно се привързва към стопанина си и с радост изпълнва неговите команди. Той е добър по характер и се разбира добре с децата. Въпреки това не обича да бъде дразнен и може да прояви агресия. Кокерите са отлични ловци и обичат водата. Имат много добро обоняние. Много обичат игрите и са изключително издръжливи. Темпераментът при всяко куче може да варира, като обучението играе голяма роля при формирането на характера.

Отглежданe

Английският Кокер може да се отглежда в апартамент, но трябва да се знае, че това е изключително енергично куче и трябва да му се осигуряват продължителни разходки и тренировки.

Грижи

Препоръчително е козината да се разресва 2 – 3 пъти седмично и да се подстригва при нужда. Това ще осигури здрава и блестяща козина, каквато е характерна за тази порода.

Ушите трябва да се проверяват и почистват редовно, за да се избягват замърсявания и развитието на инфекции.

Обучение

Английският Кокер се учи лесно и с удоволствие изпълнява командите на стопаните си. Те са интелигентни кучета, за това при обучението трябва да се подхожда с внимание и отговорност. Те са чувствителни към гласа на водача си. Той трябва да бъде спокоен, но в същото време строг и непоколебим. С най-добър темперамент са кучета, на които им се осигуряват ежедневни, продължителни разходки и има ясни правила, които трябва да спазват.

Здравословни проблеми

Склонни са към ушни инфеции. През лятото ушите трябва да се проверяват редовно, тъй като са дълги и често докосват земята от където могат хванат кърлежи или други чужди тела. В някои случаи това може да доведе до оглушаване.
По някога се наблюдават и проблеми с бъбреците.

Снимка на Английски Кокер ШпаньолИстория и произход на породата Английски Кокер Шпаньол

Историята на Кокер Шпаньола започва от Испания и по-точно от испанските дългокосмести и дългоухи кучета. Те са били пренесени в Англия, където породата се развива и се нарича Кокер Шпаньол. Били са широко използвани в Шотландия и Уелс за лов на Бекаси. През 1940 Английският Кокер Шпаньол е обявен за отделна и независима порода от Американския Кокер Шпаньол.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *