Ангорски заек

снимка на ангорски заекАнгорския заек е порода, която се отглежда и развъжда от доста време. Отностно произхода на породата има доста различни мнения. Според някои автори, Ангорския заек произхожда от Ангора, от където идва и името на породата. Други твърдят, че са наречени така понеже козината им прилича на тази при ангорските кози.

Още през 1723 г. в Турция богатите жени са носели невероятно красиви шалове, които имали копринен бласък и са били изработени от заешка вълна. По-късно Европейски моряци са пренесли зайци от породата във Франция. След това са пренесени и в Англия, Германия, а днес вече са разпространени по целия свят.

Много английски, френски и немски зайцевъди са допринесли за усъвършенстването на породата.

Има два вида ангорски зайци.

снимка на френски ангорски зайци

Френски Ангорски заек

Този тип ангорски зайци достигат средно около 4 кг. Ушите им са къси и прави, а на краищата им има малки кичури от дълги и гъсти косъмчета. От външната страна ушите им са покрити с блестящ пух, а от вътре се вижда розова кожа. Мъжките екземпляри имат мощна, закръглена глава, която при женските е по-нежна.  По бузите и челото им има гъста и дълга космена по-кривка.  Цялото тяло е добре обрасло. Козината (вълната) на пипане е мека, еднородна и с копринен блясък. Френските ангорски зайци се характеризират с бърз растеж на пуха, който не се степва въпреки голямата гъстота.

Бял английски ангорски заек - снимка

Английски ангорски заек

Мъжките тежат средно 2,7 кг. а женските достигат до 3,6 кг. Тялото е късо, а ушите са малки с гъста козина. Поради това изглеждат като пухкава топка. Аглийският ангорски заек расте сравнително бавно. Характеризират се със силно окосмяване по цялото тяло, като включително главата и краката са покрити с гъст пух. В резултат на дълга селекция козината им е извънредно тънка и бляскава. Отглеждат се изключително като изложбени животни.

Ангорските зайци се отглеждат както за добив на вълна така и от любители поради интересната им космена покривка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *