Австралийска овчарка

Австралийска овчарка - снимка

Информация за породата
Име Австралийска овчарка
Произход Америка
Размер Средни породи кучета
Група Пастирски породи
Височина Мъжки 51 – 58 см. ; Женски: 45 – 53 см.
Тегло Мъжки:  25 – 32 кг. ; Женски: 16 – 25 кг.
Цвят черен; червеникав; трицветни (черно; бяло и жълтокафяво)
Продължителност на живота 12 – 15 години

Въпреки името си, тази порода кучета не произхожда от Австралия, а от Америка. Първоначално са развъждани, за да помагат при отглеждането на добитъка и до днес тези кучета си остават работеща порода. Австралийската овчарка е най-щастлива когато има работа за вършене. Те са чудесни семейни кучета ако енергията и интелекта им се насочат към спорт или някакви други дейности, чрез които да си изразходват енергията и да бъдат заети.

Обща информация за Австралийска овчарка

Наистина е красива гледка да се види как Австралийска овчарка строява стадо овце. С уверени, атлетични движения тя насочва стадото със лай и пронизващ поглед, който казва „аз командвам тук”.

Ако имате Австралийска овчарка, трябва да и осигурите начин за изразходване на енергията. Може да не е стадо овце, но редовни упражнения и много тичане биха свършили работа. Те са изключително интелигентни, активни и стоенето по цял ден вкъщи на дивана със сигурност няма да им допадне.
Нуждаят се от много упражнения и разходката около блока определено няма да е достатъчна. Желателно е да имат на разположение поне малък двор. Ако не им се осигури начин за изразходване на енергията може да проявят деструктивно поведение, като например да преобърнат цялата къща с главата надолу, да преследват и лаят коли и т.н. Затова ако нямате достатъчно време да осигурявате достатъчно упражнения ежедневно, то Австралийската овчарка не е правилната порода за вас.
Ако обаче си търсите куче за спорт, обучение или аджилити то тази порода е точно това, което ви трябва. Също така са подходящи за кучета водачи, придружители, полицейски и спасителни кучета.
Австралийските овчарки са много красиви и се отличават със средно дълга козина, и тъмно кафяви, зелени, сини, жълти или кехлибарени очи.
Те са лоялни към стопаните си и биха пазили къщата и семейството си от непознати. Те са добри с децата, но е задължителна социализацията още от ранна възраст.
Това куче може да направи живота на стопаните си пълен с приключения. Неуморно ще изпълнява задачите, които му се поставят и ще играе от сутрин до вечер.

Важно за породатаснимка на Австралийска овчарка

–  Тези кучета имат нужда от около 30 – 60 мин. активни упражнения всеки ден, като игра на фризби, аджилити, тичане, както и ежедневно обучение.
–  Ако не им се осигурят упражнения стават деструктивни, лаят много и проявяват поведенчески проблеми.
–  Те ще пазят дома и семейството си и ще предупреждават с лай когато наблизо има непознати.
– Желателно е да има поне малък двор, където да изразходват енергията си, но могат също да живеят и в апартамент при условие че им се осигуряват редовни упражнения.
– Австралийската овчарка се нуждае от строг и уверен стопанин. В противен случай може да започне да се държи доминанто спрямо останалите членове в семейството. Все пак е овчарка и това и е заложено в характера, за да контролира стадото. Затова може да се каже, че не се препоръчва на хора, които не са имали друго куче до сега.
– Козината им трябва да се изчетква поне веднъж седмично, за да се поддържа чиста и да се избягва сплъстяване.
– Тези кучета се привързват към стопаните си и се нуждаят от вниманието им. Няма да се чувстват добре ако ги оставяте по цял ден в задния двор сами.
– По природа кучетата от тази порода избягват непознати хора. За това кученцето трябва да започне да се социализира още от малко. В противен случай това може да прерасне в агресия от страх към непознати хора, и да ви създаде неприятности. Нека кученцето се запознае със вашите приятели, съседи и дори непознати, за да свикне с хората докато е още малко.

Описание на породата

Размер
Това са средни по размер кучета, като мъжките са с височина между 51 – 58 см. а женските между 45 – 53 см.
Теглото на мъжките е около 25 – 32 кг., а на женските от 16 – 25 кг.

Космена покривкаКафява Австралийска овчарка - снимка
Австралийската овчарка има средно дълга козина, която е водоустойчива и предпазва от дъжд и сняг. Кучета, които живеят на места с по-студен климат имат по-плътна подкосмена покривка от тези с по-топъл климат. Това допълнително ги предпазва от измръзване.
Козината е права или вълнообразна, като по ушите и главата е по-къса от колкото по тялото. Най-дълга и гъста е козината по врата и гръдния кош.
Цвета на космената покривка може да бъде червеникав, черен и също и комбинация от три цвята – бял, черен и жълтокафяв.

Характер

Както вече споменахме тези кучета са създадени да бъдат овчарки, тоест да доминират над стадото и да го контролират. Поради тази причина, ако им се отдаде възможност ще проявяват доминантност и в семейството. За това е нужно стопаните да бъдат строги и уверени в себе си.
Както и много други овчарки, Австралийските овчарки са лоялни към стопаните си, но избягват непознати хора. Много е важно кученцето да се социализира още докато е съвсем малко. Запознавайте го с хората около вас, съседи, извеждайте го навън, където има и непознати хора и други кучета. По този начин то ще расте добре балансирано и когато има срещи с непознати това няма да представлява стрес за него.

Деца и други домашни любимци

Кучето може да възприема децата като част от неговото „стадо”, за това трябва да го обучите, че преследването на децата и другите домашни любимци не е разрешено. След като това стане ясно, то може да бъде страхотно куче подходящо за семейство с деца.

Отглеждане

Ако имате двор, уверете се, че има стабилна ограда, която няма как да бъде прескочена или да се изкопае дупка под нея. Австралийската овчарка е куче, което би направило всичко, за да излезе на открито, където да прилага пастирските си умения.
Обучение на Австралийска овчарка - фризби снимкаТе са изключително енергични и трябва да им осигурявате около един час на ден активен спорт – фризби, тичане, аджилити и т.н. А през останалото време когато не играете с тях трябва да имат някакви играчки, с които да се занимават и да бъдат заети.
Докато са още малки нямат нужда от толкова много движение. Дори не трябва да се оставят да тичат много или да скачат по твърди повърхности (бетон, асфалт) докато не станат поне на една годинка, тъй като това натоварва все още развиващата се костна система, и може да доведе до бъдещи проблеми със ставите.

Обучение на Австралийска овчарка

Австрлийската овчарка е много интелигентно куче, което се обучава сравнително лесно с позитивни методи. Ще изпълнява командите на треньора си с удоволствие ако знае, че ще има награди като лакомства или игри.

Грижи за козината

снимка на куче Австралийска овчарка

Козината трябва да се изчетква веднъж седмично (в периода на смяна дори по-често), за да се поддържа чиста и да се предотвратяват сплъстявания. При тази поддръжка ще има нужда от баня само когато се налага – може би няколко пъти годишно.

Здравословни проблеми

Като цяло кучетата от тази порода са здрави, но както всяко друго куче така и Австралийската овчарка е предразположена към някои заболявания. Това в никакъв случай не означава, че със сигурност всяко куче се разболява, но е добре да се имат в предвид. Някои от най-честите заболявания са:
– Тазобедрена дисплазия
– Епилепсия
– Глухота
– Проблеми с очите – катаракта и др.

История на породата

Родината на тази порода е Америка. Тези кучета са били отглеждани (и днес все още се отглеждат), за да помагат на фермерите с пастирската Снимка на Трицветна Австралийска овчаркаработа.
Има много теории за това кои породи са били използвани при създаването на Австралииската овчарка. Най-вероятно предците включват Коли и някакъв вид пастирски кучета, които са били внесени в Aмерика при транспортирането на овце от Австралия – от където идва и името на породата.
Породата става популярна в годините след Втората световна война. Любителите на конните спортове и Уестърните били изумени от тези атлетични кучета, които партнират на каубоите във филмите. Въпреки нарастващия интерес към тези кучета, породата е призната официално едва през 1993 г.
Днес Австралийската овчарка се отглежда освен от фермери като овчарско куче, също от много хора като куче пазач и другар на семейството.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *