Австралийски териер

Австралийски териер - снимка

Информация за породата
Име Австралийски териер
Произход Австралия
Размер Малки породи
Група Териери
Височина 25 – 28 см.
Тегло 6 – 7 кг.
Цвят червеникав; жълто-кафяв (пясъчен); двуцветни (син и жълто-кафяв)
Продължителност на живота 12 – 15 години

Както подсказва името му родината на Австралийският териер е Австралия. Тези кучета са били създадени да ловуват гризачи и змии, а също така са добри кучета пазачи и домашни любимци.

Обща информация за Австралийски териер

Това е най-малкият териер от групата работни териери. Той е малко куче с изправени уши, рунтава козина и притежава типичните за териерите черти на характера, включително упоритост, независимост, трудолюбие и енергичност.
Тези кучета обикновено се привързват силно към стопаните си – дори толкова силно, че променят настроението си спрямо това на стопаните. Ако вие сте спокойни и кучето ви ще е спокойно, ако вие сте щастливи и развълнувани, то е игриво и закачливо.
Австралийският териер е активен, игрив и непрекъснато забавлява стопаните си. Той е отличен другар, както за деца, така и за възрастни. Въпреки, че както всяко друго куче не трябва да се оставя с много малки деца без надзор.
Може да е дребна порода, но Австралийският териер е уверен в себе си и е много добро куче пазач, което ще лае и ще предупреждава стопаните си ако наблизо има непознати или нещо го смущава.
Той е интелигентен и винаги готов да се учи, затова много внимавайте докато кученцето е още малко да не му показвате, че е добре да скача във вас когато си поиска, или че може да гони другите домашни любимци, защото то ще продължи да ги прави тези неща и след като порасне. Повтарящите се тренировки бързо им доскучават, затова обучението трябва да протича забавно и предизвикателно. Тъй като по природа са незавасими кучета, трябва да си мислят, че обучението е изцяло тяхна идея. Позитивните методи за обучение са най-ефективни.
Тъй като породата е създадена с цел лов на гризачи, инстинктът за преследване и убиване на малки животни включително катерици, зайци, мишки и дори котки е доста силен. За това обучението на каишка е задължително, а ако имате двор трябва да бъде добре ограден. Ако имате други домашни любимци трябва да го научите още докато е малко кученце, че тези животни не трябва да се гонят, хапят и т.н. Това може да се окаже доста трудна задача и най-добре е да не се допуска при тях. Може да се научи да живее с котки, но трябва да израсне с тях и да се научи, че трябва да ги остави намира.
Както всички териери Австралийският териер обича да копае, и ако искате да имате хубава градина с цветя това може да се окаже, че не е най-подходящата порода за вас. Ако го оставите за по-дълго време в двора без надзор, може да реши, че късането на цветята и ровенето из градината е чудесен начин да се забавлява.
Въпреки малките си размери, тези кучета са толкова уверени в себе си, че могат да предизвикват и дори да проявяват агресия към други кучета, които са много по-големи от тях.

Важно за породата

– Имайте в предвид, че преди всичко това е териер и обича да лае, преследва и копае.
– Ако имате и други кучета, то Австрлийският териер ще направи всичко възможно да бъде лидера. Също така може да се опитва да доминира и над хората в семейството, затова трябва да сте уверени и да се утвърдите като лидер, преди той да го направи.
– Обучението и социализацията са задължителни, за да бъде кучето щастливо и обичано от всички.

Описание на породата

Размер
Височината на мъжките и женските е около 25 – 28 см. Теглото е около 6 – 7 кг.
Жълто-кафяв Австралийски териер - снимкаКосмена покривка
Козината на Австралийския териер е рунтава и сравнително груба на допир, с мек подкосъм. Дължината на козината е около 5 см. като по гърдите и главата е по-дълга. Среща се в три цвята – пясъчен, червеникав, син и жълтокафяв.

Характер

Австралийският териер е енергично и забавно куче, което го прави чудесен домашен любимец за хора с активен начин на живот. Привързва се към стопаните си и обича да прекарва времето си с тях. Най-щастлив е когато е част от ежедневието в семейството, да играе с децата, да ви преследва от стая в стая и да бъде винаги до вас.

Деца и други животни

Кучетата от тази порода са подходящи за семейства с деца. Австралийският териер обича да си играе с децата, но както всяко куче трябва да се социализира и да не се оставя без надзор с много малки деца.
Има склонност да гони котки, гризачи и други малки животни, за това ако имате и други домашни любимци трябва да се ограничи достъпа до тях. Ако още от малко кученце се научи да не притеснява другите животни и расте заедно с тях може да се научи, че не трябва да ги безпокои. Това обаче не може да се гарантира за котката на съседа ?

Отглеждане

Австралийският териер обича компанията на стопаните си и се чувства най-добре в къщата заедно със семейството. Да се отглежда самостоятелно в двора не е добра идея. Ако обаче имате двор, това е допълнителен бонус, където ще може да изразходва енергията си. Тези кучета обичат да копаят и ако имате градинка с цветя трудно ще я опазите. По принцип може да се научи да копае само на определено място в двора, ако по някакъв начин му се покаже, че за него е най-добре да копае точно там. Но трябва да изглежда така, все едно той си е избрал това място. Но все пак не може да се разчита само на това и ако бъде оставен без надзор, едва ли нещо може да спаси цветята.

Обучение

Снимка на Австралийски териер на треватаАвстралийският териер е интелигентно куче и се обучава сравнително лесно. Въпреки това обаче повтарящите се упражнения бързо им доскучават. За това обучението трябва да протича под формата на игра, да бъде разнообразно и изпълнено с позитивни емоции.
Както всички териери, така и тази порода стават агресивни спрямо други кучета. Затова е задължителна социализацията докато са още малки. Обучение в послушание е основното, с което трябва да започнете. И не забравяйте, че се научават бързо и прекаленото повтаряне на едно и също упражнение ги отегчава.
Австралийският териер обича предизвикателствата. Тренировките трябва да бъдат едновременно предизвикателни и забавни, а също така трябва да има и някаква награда за добре свършената работа. Такава може да бъде любимо лакомство, на което не може да устои, играчка или просто да му се порадвате и похвалите.
Желателно е също така да го обучите да влиза в клетка. Това ще ви помогне много в по-нататъшното обучение, а също така, когато се наложи да пътувате за кучето няма да бъде нищо ново и стресиращо да пътува безопасно в клетката.
Това са енергични кучета и се нуждаят от ежедневни упражнения, за да изразходват енергията си.

Грижа за козината

Козината на Австралийския териер се поддържа сравнително лесно. Необходимо е да се изчетква веднъж седмично, за да се поддържа чиста и да се избягват заплитания. Не е необходимо често къпане – може би веднъж на три месеца е достатъчно, освен ако не се налага.
Когато разресвате козината веднъж седмично е добре да проверявате ушите, за да се избягват замърсявания и инфекции.

Здравословни проблеми

Като цяло това са здрави кучета, но както всяка порода така и при тях някои заболявания се срещат по-често. Такива са:
Изместване на капачката на коляното
Алергии
Диабет
Кожни проблеми

История на Австралийския териерИстория на Австралийски териер

Това е първата официално призната порода в Австралия. За пръв път е наречен Австралийски твърдокосмест териер през 1868 г. в Мелбърн, а след това през 1897г. е прекръстен официално на Австралийски териер.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *