Австралийско келпи

Австралийско келпи - снимка

Информация за породата
Име Австралийско Келпи
Произход Австралия
Размер Средна порода
Група Пастирски кучета
Височина Мъжки: 46 – 51 cm.; Женски: 43 – 48 cm.
Тегло 14 – 21 кг.
Цвят светло-бежов; жълто-кафяв (пясъчен); черен; син; кафяв; шоколадов; двуцветни (черно и жълтокафяво)
Продължителност на живота 12 – 15 години

Австралийското келпи е компактно, силно и неуморно работно куче. То е енергично, трудолюбиво и поради това не са много подходящи за отглеждане в апартамент.
Те са интелигентни и се обучават сравнително лесно. Винаги са готови да реагират незабавно на всеки сигнал даден от стопанина им.

Характер на Австралийско келпи

Кучетата от тази порода са добри с децата, но трябва да се социализират още докато са малки.
Австралийското келпи е работохолик. То не може да стои в апартамент на дивана. Скуката го убива. В родината си Австралия тези кучета са навън по цял ден, дори в най-горещите дни. Тези кучета могат да водят стадо от хиляди овце. Когато овцете са събрани една до друга и кучето трябва да премине от другия край на стодото, то избира най-прекия път, който е права линия. То скача върху най-близката овца и по-гърбовете на останалите овце преминава през стадото до другия край.
Австралийското келпи не е агресивно, но ще защитава стопанина и семейството когато се налага, независимо от рисковете. Това го прави и добро куче пазач.
Поради високото си ниво на интелигентност те са доминантна порода. Нуждаят се от спокоен, уравновесен, но в същото време строг и уверен в себе си стопанин. Поради това не се препоръчват на хора, които не са имали друго куче до сега.
Снимка на Австралийско келпиТе не са подходящи за отглеждане в апартамент. Чувстват се най-добре и най-щастливи когато са навън, тичат свободно и имат някаква работа за вършене. Това куче ще тича без да спре буквално докато не капне от умора.
Ако не можете да му осигурите ежедневни упражения, много тичане и да го държите непрекъснато заето с някаква задача, то определено тази порода не е подходяща за вас.

Грижи

Австралийското келпи се поддържа лесно. Необходимо е козината да се разресва или изчетква за да се поддържа чиста и евентуално да се къпе когато се налага.

История на породата Австралийско келпи

Тази порода е известна от 1870 г. Днес в Австралия има около 100 000 работещи кучета, които работят с добитък, овце, кози, домашни птици и елени.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *