Австралийско пастирско куче

Австралийско пастирско куче - снимка

Име Австралийско пастирско куче
Произход Австралия
Размер Средна порода
Група Пастирски кучета
Височина Мъжки: 46 – 51 cm.; Женски: 43 – 48 cm.
Тегло  13 – 22 кг.
Цвят син; червеникав; черен; на петна
Продължителност на живота 12 – 15 години

Австралийското пастирско куче е изключително интелигентно, активно и издръжливо. Днес тези кучета все още се използват като пастирски кучета. Също така са много добри в кучешките спортове като аджилити, фризби и др.

Информация за Австралийско пастирско куче

Тези кучета са много енергични и не могат да стоят вкъщи на дивана по цял ден и да не правят нищо. Те са работохолици и се чувстват най-щастливи когато са заети. Ако не им се осигури начин да изразходват енергията си и не им се създаде работа, те започват да си намират сами, а това няма да ви хареса – ще ровят в коша, ще ровят из двора при цветята или ще обърнат къщата с главата надолу.
Австралийското пастирско куче е лоялно към стопанина си. Обикновено се привързва много силно към един човек от семейството и иска да е с него през цялото време. Като цяло се привързва и към останалите членове от семейството, но не чак до такава степен, че да не иска да се отдели от тях.
Инстинктът за хапане при тези кучета е доста засилен. Те хапят както добитъка, така и всякакви други домашни, любимци и всичко, което мърда. Хапят дори докато си играят. Поради тази причина е задължително обучението и социализацията. Още от малко кученцето трябва да разбере, че не трябва да се хапе. В противен случай това може да доведе до проблеми в бъдеще.
Изключително силен е инстинктът им за преследване на други малки животни като катерици, зайци, котки и др. Ако имате други домашни любимци и кучето израсне заедно с тях, то може да свикне и да живее мирно с тях. Но това е възможно само за животните в къщата, където живее.
Тези кучета обикновено са приятелски настроени, но при необходимост защитават стопанина и семейството си.
Австралийското пастирско куче е изключително издръжливо. Идържа на високи температури, дълги разстояния, пресечени терени и притежава всички качества за работа във ферма. Освен всичко това те са много устойчиви на болка и дори когато са ранени продължават да работят все едно нищо не е станало. За това е препоръчително да проверявате дали всичко е наред, защото дори да се е ударило някъде, вие няма как да разберете, а ако не се вземат мерки в началото може да се стигне до усложнения.

Австралийско пастирско куче в профилВажно за породата

– Кучетата от тази порода са изключително активни. Нуждаят се от ежедневни упражнения и се чувстват най-добре когато са заети.
– Хапането е естествен инстинкт при тези кучета. Поради това социализацията и обучението при тази порода са задължителни.
– Привързва се изключително много към стопанина си и като негова сянка не иска да се отдели от него.
– Държат се добре с деца, но само когато са израснали с тях от малки.

Описание на породата

Размер
На височина мъжките достигат около 46 – 51 см., а женските – 43 – 48 см.
Теглото им варира между 13 – 22 кг.
Космена поркивка
Австралийското пастирско куче има двуслойна космена покривка. Външния слой е къс и водоустойчив, а подкосъмът е плътен. Характерно за тази порода е, че козината не се сменя целогодишно по малко, а се сменя наведнъж за няколко седмици.
Цвета на козината може да бъде син, червеникав, черен или на петна. В някои случай подкосъмът може да е с червеникав цвят, а външния слой син.

Характер

Това куче е лоялно и отдадено на стопанина си. Веднъж свикне ли, иска да бъде винаги до него. Да го оставите за по-дълго време само е наказание за него.
Кучетата от тази порода защитават територията, която считат за тяхна и са резервирани към непознати. Те са умни, но понякога могат да бъдат и доста своенравни.
Характера на кучето зависи от много фактори, като обучение, социализация, наследственост и т.н. За това е важно преди да си вземете кученце да сте видяли и родителите.

Деца и други домашни любимци

Австралийско пастирско куче - бебе - снимкаАвстралийското пастирско куче се държи най-добре с децата, с които е израснало. Когато веднъж ги приеме като част от семейството, ще си играе с тях и ще ги защитава.
Възрастно куче от тази порода, което не познава децата от малко, няма да знае как да ги възприема, понеже те не се държат по същия начин, както възрастните и затова може да се държи грубо с тях. Този проблем може да се разреши ако кученцето докато е малко се запознае с децата и се научи, че не трябва да хапе.
Винаги учете децата как да се отнасят с кучето, че не трябва да го притесняват докато се храни или спи. Също така не оставяйте кучето с много малки деца без надзор. Всичко това важи за всяка една порода кучета, независимо колко приятелски настроени са те.
По принцип Австралийското пастирско куче се държи добре с други кучета от семейството макар, че понякога се появява ревност.
Относно други малки животни като зайци, котки и др. – по същият начин, ако е израснало с тях от малко кученце, ще ги възприема като част от семейството и няма да ги безпокои. Но е склонно да преследва, лови и дори убива всички останали дребни животни, които може да срещне навън.

Отглеждане

Австралийско пастирско куче спи върху овцеКучетата от тази порода са работохолици. Поради това не са много подходящи за отглеждане в апартамент. Ако бъдат оставени без да вършат нищо бързо им доскучава и стават деструктивни и започват да дъвчат различни предмети из къщата. Нуждаят се от обезопасен двор с ограда, където да изразходват енергията си и да си намират занимания.

Обучение

Както вече споменахме тези кучета се нуждаят от ранна социализация и обучение, което ще помогне на кучето да расте добре балансирано. Склонноста му да хапе трябва да бъде овладяна още докато е малко кученце. Трябва да бъде научено, че хората и другите домашни любимци (ако има) не трябва да се хапят, а за тази цел има играчки. Осигурете му издръжливи играчки към, които да пренасочи инстинкта си.

Грижа за козината

Нямат някакви специални изисквания, но все пак е добре козината да се изчетква с четка периодично, за да се поддържа чиста. Веднъж седмично е достатъчно, а в периода на смяна на козината по-често. Може да се къпе когато е наложително.
Учете кученцето да бъде разресвано, къпано и т.н. още от малко. Превърнете всичко това в позитивно преживяване за него изпълнено с игри, лакомства и нагаради. Така когато порасне няма да има проблем когато го водите на ветеринар или се налагат някакви други манипулации.

Здравословни проблеми

Като цяло Австралийските пастирски кучета са здрави по природа, но както всяко друго куче така и те имат предразположения към някои болести. Такива са:
– Очни проблеми
– Дисплазия на тазобедрената става
– Глухота

История на породата Австралийско пастирско кучеАвстралийско пастирско куче в скок

Тези кучета са развъждани през 19-ти век и са били използвани за работа във ферма като пастирски кучета. Фермерите са имали нужда от издръжливо куче, което може да работи при всякакви условия. Кучетата, които са били внесени от Англия не са успявали да се справят с работата и за това са били кръстосани с Динго. След множество кръстоски и прекръстоски резултатът е налице – Австралийско пастирско куче.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *