Австрийски късокосмест пинчер

Австрийски късокосмест пинчер - снимка

Име Австрийски късокосмест пинчер
Произход Австрия
Размер Средна порода
Група Пинчери
Височина Мъжки: 44 – 51 cm.; Женски: 40 – 48 cm.
Тегло  12 – 18 кг.
Цвят червен; кафяв; черен; светлобежов; комбинация от два цвята
Продължителност на живота 12 – 14 години

Първоначално Австрийските пинчери са били отглеждани като фермерски кучета, но с течение на времето те стават доста популярни домашни любимци. Те са умни, любвеобвилни и се привързват силно към стопаните си.

Характер

Интересен факт е, че тези кучета са майстори в лова на гризачи и ако се наложи дори ще разкопаят скривалищата им докато не ги уловят.
Освен това те са добри пазачи и ще ви предупреждават веднага щом някой непознат доближи територията ви.
Австрийският пинчер изгражда силна връзка със стопаните и семейството си. Когато е добре социализиран се държи приятелски към други хора, включително и непознати.
Държи се добре с децата, както и с други домашни любимци, ако е израснал и свикнал с тях. Не забравяйте, че инстинктивно преследва гризачи и други малки животни, за това ако имате такива животни трябва да го запознаете с тях още докато е малко кученце. Въпреки всичко не го оставяйте с тях без надзор.
Ако получава необходимата доза упражнения това куче може да бъде чудесен домашен любимец.

Описание

Това са средни по размер кучета като на височина мъжките достигат около 44 – 51 см., а женските 40 – 48 см. Теглото им варира в границите 12 – 18 кг.
Козината е къса, права и твърда. Има и подкосъм. Среща се в различни цветове като червен, кафяв, черен, светлобежов или в комбинация от два цвята.

Отглеждане на Австрийски късокосмест пинчер

Това е активно куче, което много обича да тича свободно. Поради това не е най-добрият избор за отглеждане в апартамент. Въпреки това може да се отглежда и в апартамент, но трябва ежедневно да му се осигурява възможност да изразходва енергията си.

Обучение

Поради високата си интелигентност тези кучета се обучават сравнително лесно и бързо учат нови команди. Характерно за тях е, че когато започнат нещо са концентрирани и трудно се разсейват от странични неща. Това много улеснява дресировката.

Грижа за козината

Късата им козина се поддържа много лесно. Все пак е необходимо да се разресва периодично, за да се поддържа чиста. Може да се къпе когато е наложително.

Здравословни проблеми

Характерни заболявания за породата са сърдечните проблеми.
Преди да си вземете кученце винаги изисквайте да видите родителите.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *