Азавак

Азавак - снимка

Име Азавак
Произход Африка
Размер Голяма порода
Група Хрътки
Височина Мъжки: 63 – 74 см.; Женски: 60 – 70 см..
Тегло Мъжки: 20 – 25 кг.; Женски: 15 – 20 кг.
Цвят пясъчен; червен; кафяв; черен; бял; сив; син; шоколадов
Продължителност на живота 10 – 12 години

Родината на тази порода е Африка и по-точно долината Азавак в пустинята Сахара, от където идва и наименованието на породата. Там тези кучета са били използвани за лов и като пазачи. Те са верни на стопаните си и защитават семейството си.

Характер

Азавакът е елегантно и любвеобвилно куче, което се привързва към стопаните си. Понякога са резервирани към непознати и не обичат да ги докосват хора, които не познават. Те са бързи и охраняват територията си. Любителите на тази порода ги описват като лоялни и едновременно с това независими.
Тези кучета инстинктивно гонят всичко, което мръдне и им привлече вниманието. Поради това са склонни да гонят бягащи хора, колоездачи, коли и т.н. В същото време обаче са чудесна компания за джогинг. На закрито не са много активни и с удоволствие ще си поспиват на дивана.

Отглеждане

Снимка на Азавак в движениеАзавакът би се чувствал най-добре в къща с голям ограден двор, където може да тича свободно. Въпреки това може да живее и в апартамент, но трябва да му се осигуряват ежедневни упражнения. Кучетата от тази порода имат нужда най-малко от половин час на ден тичане или активен спорт.
Поради късата козина и малкото количество подкожни мазнини Азавакът е склонен към измръзване. При студено време е необходимо да му се осигури пуловер.

Описание

Размер
На височина мъжките достигат от 63 до 74 см. а женските – 60 до 70 см.
Теглото при мъжките варира между 20 – 25 кг., а при женските 15 – 20 кг.
Космена покривка
Козината на Азавака е гладка, къса и се среща в различни цветове – от пясъчен до тъмно червен, черен, бял, сив, син както и всички нюанси на кафявото, включително шоколадов. Коремната област може да бъде без козина.
Козината се поддържа изключително лесно. Може да се къпе когато е необходимо, но е добре да се използва хипоалергенен шампоан, понеже кожата им е доста чувствителна.

История на породата Азавак

Породата произхожда от пустинята Сахара в Африка. Там тези кучета са били отглеждани от много номадски племена, които са ги използвали за лов и като пазачи. Когато хиена или друг нощен хищник доближи територията на племето, те сформират глутница и прогонват или дори убиват натрапника.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *