Бигъл

Бигъл - снимка

Информация за породата
Име Бигъл
Други имена Английски Бигъл
Произход Великобритания
Размер Малки породи кучета
Група Гончета
Височина 33 – 41 см
Тегло 10 – 17 кг
Цвят Трицветни; Двуцветни; Цветове характерни за гончетата
Кучило 4 – 14 малки; Средно около 7
Продължителност на живота 12 – 15 години

Малки, компактни и издръжливи, Бигълите са чудесни кучета компаньони, както за деца, така и за възрастни. Кучетата от тази порода са весели, забавни и любвеобвилни, но въпреки това могат да бъдат доста упорити и изискват доста търпение и креативност при обучението си. Те винаги са водени от носовете си и са истински щастливи когато преследват някаква интересна следа. Първоначално Бигълите са били създадени като преследвачи на дребен дивеч предимно диви зайци. Дори днес много често се използват именно за тази цел.

Обща информация за породата Бигъл

снимка на БигълНикак не е лесно да се устои на тъмно кафявите или лешникови очи и нежното излъчване на Бигълите. По природа те са весели, любящи, любопитни и фокусирани върху храните.
Тези кучета имат три различни вида лай и ги използват при различни ситуации. Обикновен лай издават когато са нащрек, видят плячка или просто са решили да събудят съседите в 6 сутринта. Когато са по някаква следа лаят проточено. Имат способност да вият когато са самотни, тъжни или дори от съпричастност. Тези кучета се разбират много добре с други животни, както и с хора мислейки, че всеки е техният нов най-добър приятел.

Най-важното нещо, което трябва да се знае за Бигълите е, че те са преди всичко преследвачи на миризми. Носът на Бигъла е най-важната част от тялото му и главата му е винаги наведена търсейки, някоя интересна следа. Бигълите имат около 220 милиона рецептори за миризми, в с сравнение с хората само около 5 милиона. Това ги прави изключително добри в улавянето и разпознаването на различни следи. Дори хумористът Дейв Бари веднъж описал своя Бигъл като „нос с крака”. През 1984 г. от Министерството на земеделието в САЩ бяха решили да използват Бигъли на международното летище в Лос Анджелис за предотвратяване на контрабандата с храни.

Този експеримент беше доста успешен, тъй като Бигълите са малки, сладки и винаги приятелски настроени и не плашат хората, които по принцип се страхуват от кучета. А благодарение на техния супер нос могат да бъдат обучени да идентифицират определени хранителни изделия и да пропускат такива, които не са контрабанда. Днес членове на така наречената „Бигъл охрана” проверяват багажните отделения в над 20 международни летища, както и други гранични пунктове в САЩ.

Въпреки, че са преквалифицирани в други области, Бигълите си остават превъзходни ловци на дребен дивеч.
Малките размери и темпераментът на Бигълите ги прави подходящи за отглеждане в апартамент, стига да им се осигуряват разходки по няколко пъти на ден независимо от времето. Нуждаят се от ежедневни упражнения и ако не им се предоставя възможност да си изразходват енергията, могат да станат разрушителни и да проявят поведенчески проблеми.

Важно за Бигъла

порода Бигъл - снимка• Бигълите могат да бъдат доста трудни за обучение. Препоръчително е също кучето да бъде научено да си влиза в клетката.

• Бигълите не обичат да стоят сами и ако бъдат оставени твърде дълго време сами в къщи се отегчават. А ако са на двора ще си измислят нещо за забавление, като това може да включва копаене или виене.

• Най-честата причина, поради която стопаните изоставят своите Бигъли е това, че не могат да се справят с техния лай и това създава проблеми на тях или на съседите особено ако са в апартамент. Преди да си вземете бигъл се уверете, че сте готови да обучавате кучето си, за да контролирате прекомерното лаене и по този начин да си спестите неприятностите.

• По време на разходка бъдете внимателни, тъй като те са преследвачи на миризми и ако уловят примамлива миризма могат да се отдалечат доста. Техните носове контролират действията им и ако подушат нещо интересно, нищо друго вече не съществува за тях.

• Въпреки, че са нежни и любвеобвилни, те могат да бъдат доста упорити и независими. За това се препоръчва възпитание още от ранна възраст. Като награда използвайте лакомства, на които не могат да устоят. Това ще направи дресировката много по-лесна и приятна.

• Бигълите са изключително лакоми и ще преяждат ако им се предоставя тази възможност. Не им давайте повече храна отколкото е необходимо и дръжте храната в добре затворена кутия и на недостъпно място. В противен случай тя ще бъде открита и изядена без ваше разрешение.

• Имайте в предвид, че вашият Бигъл най-вероятно ще възприема купичката си с храна доста на сериозно. За това учете децата да уважават кучето и да не го притесняват докато се храни.

• Бигълите обикновено са изключително добронамерени към всеки с когото се срещнат. Това ги прави неподходящи за кучета пазачи.

Характер на Бигъла

Както вече споменахме Бигълите са нежни, сладки и забавни. Те ще ви разсмиват, но имайте в предвид, освен това са и доста палави. Стопаните на Бигъли прекарват доста време, опитвайки се да ги надхитрят като използват лакомства и различни награди.
Както всички породи кучета така и Бигъла се нуждае от социализация още от ранна възраст. Трябва да опознава, различни хора, шумове и ситуации, за да свикне с тях и да бъде добре балансирано.

Размери
Според AKC са признати две разновидности на Бигъла.
1. Кучета, които не надвишават 33 см. височина
2. Такива, които са с височина между 33 и 38 см.
В зависимост от височината теглото им варира между 8 – 15 кг.

Космена покривка
В стандарта на породата влизат всички цветове характерни за гончетата, но най-широко разпространените Бигъли са трицветните – черно седло, бели крака, гърди и корем, както и бяло на върха на опашката. На главата и около седлото – жълтокафяв цвят.

Втората най-често срещана разцветка е с жълтокафяво и бяло.
Независимо от окраската върха на опашката обикновено е бял. Това спомага лесно да се виждат от ловците когато ловуват във висока трева.
Бигълите имат гладка, двойна и гъста козина, която е устойчива на дъжд.

Отглеждане

Бебе Бигъл снимкаВъпреки, че може да се отглежда и в апартамент, Бигълът ще се чувства най-добре ако има ограден двор, където може да се разхожда свободно. Когато го разхождате на открито, винаги трябва да бъде на повод, за да не тръгне след някоя миризма и да се изгуби. За всеки случай е добре да има идентификационен етикет на нашийника.
Както и при другите кучета обучението е много важно за вашият Бигъл. Позитивните техники винаги дават много добри резултати. Няма Бигъл, който да не е щастлив да направи нещо за вас, ако знае, че го очаква вкусна награда.

Куче Бигъл - снимкаПодрастващите Бигъли преливат от енергия и трябва да им се осигурява начин да я изразходват. Ежедневни разходки и игри са задължителни. Като големи стават мързеливи и могат по цял ден да си лежат в къщи, като стават само да се хранят. Те са склонни към затлъстяване, така че не позволявайте това да се случи. Те са толкова лакоми, че дори биха ровили из боклука ако имат възможност. Поддържайте вашия любимец в добра форма като го храните умерено, по два пъти на ден и не оставяйте храна в купата през цялото време.

Здравословни проблеми

Както всички кучета така и Бигълите са предразположени към някои здравословни проблеми повече от колкото към други. Това в никакъв случай не означава, че всеки Бигъл ще има тези проблеми. Като цяло са здрави кучета, но е добре да се имат в предвид следните:
– Проблеми с очите – катаракта и глаукома
– Нарушено кръвообръщение
– Епилепсия
– Проблеми със щитовидната жлеза
– Ушни инфекции
– Затлъстяване

Грижи

Козината трябва да се разресва с четка със среден косъм или гумена ръкавица с цел да се отстранят падналите косми и да се стимулира растежа на нова козина. Козината им пада, но тъй като косъмът е къс не е толкова забележимо. Обикновено козината през зимата е по-плътна и поради това през пролетта падат повече косми. Като цяло са чисти кучета (освен разбира се ако намерят нещо толкова привлекателно, че да се отъркалят в него 🙂 и поради това не се нуждаят от често къпане.

Ушите на Бигълите са клепнали и въздуха не може да циркулира в тях добре. Това ги прави склонни към ушни инфекции, за това е необходимо да се проверяват поне веднъж на две седмици или ако забележите, че кучето си върти главата необичайно и си драска с лапи ушите. Ако забележите някакви признаци на инфекция се обърнете към вашият ветеринарен лекар.

Деца и други животни

Бигълите са изключително добронамерени към всички, особено към децата . Въпреки това по време на игра може да бъдат буйни и за това не трябва да се оставят с малки деца без надзор.
Винаги учете децата как да се отнасят с кучето и да не го притесняват докато се храни или спи. Без значение колко е приятелски настроено едно куче никога не трябва да се оставя без надзор с малки деца.

Това са кучета, които обичат да имат компания. Такава е тяхната натура и дори една котка или друго куче може да задоволи тази им нужда.

История и произход на породата

Бигъл е толкова стара порода, че историята и не е много ясна. Създадени са да бъдат преследвачи на зайци и дребен дивеч.
Те са били популярни в Англия още по времето на Едуард II (1307 – 1327 г.)
Около средата на 1800-те години Американски развъдници са внесли Бигъли от Англия. Много от тях са развъждани за лов на лисици и са били с височина 38 – 43 см, но Американските развъдници са се стремели към по-дребни гончета предимно за лов на зайци.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

One comment

  1. много ви благодаря за съветите ще са ми от помощ когато си взема бигъл

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *