Боксер

Снимка на БоксерБоксер – това е порода късокосмести и средно високи кучета. Боксерите са силни и атлетични, а наименованието им идва от това, че понякога се изправят на задните крака, а с предните удрят все едно се боксират.

Външен вид на Боксера

Окраска: срещат се няколко вида окраски
–          Жълто-кафяв – цветът варира от светложълт до кафяво-черен.
–          Тигров – върху основния цвят жълтокафеникав има тъмни чак до черни напречни ивици.
–          Бял
Космена покривка: имат лъскава и гладка космена покривка с къси косми, които прилягат към тялото плътно.
Тяло: тялото е набито, мощно и атлетично. Крайниците са много здрави и силни. Има добре развита глава, а долната челюст е издадена напред. Муцуната е притъпена.
Очи: очите са средно големи с тъмно кафяв цвят. Не са нито много изпъкнали, нито дълбоко поставени.
Нос: носната гъба черна
Уши: високо поставени
Опашка: високо поставена и насочена нагоре.

Тегло и размери

Достигат от 53 до 66 см. Височина. Теглото е 20 до 33 кг.

Характер на Боксера

Боксерите са кучета с много добър нрав, предани и любвеобилни, а това ги прави страхотни семейни кучета. Те са изключително дружелюбни, игриви и забавни. Обичат да им се отделя много внимание като и те правят същото за стопаните си. Това са кучета пълни с енергия, които обожават хората. С течение на времето Боксерът се укротява, но запазва игривата си натура и детското в себе си.

В същото време те са много добри и верни пазачи, поради защитническия им инстинкт и любовта към семейството. Боксерът се разбира много добре с деца и обича да си играе с тях. Въпреки това трябва да се има в предвид, че той е голямо куче и не е подходящ за семейства с малки деца, тъй като в стремежа си за игра могат да ги съборят или без да искат да ги наранят. Добре социализираните кучета от тази порода се разбират добре и с други домашни любимци, но въпреки това трябва да се внимава, тъй като всяко куче си има своя индивидуалност.

Отношението към непознати хора е различно при различните кучета. Някои са добронамерени и приятелски настроени, а други са по-предпазливи и резервирани. Много е важно Боксерът от самото начало да разбере кой командва, за да се избегнат много бъдещи проблеми.

Отглеждане на Боксер

Боксерите не са кучта с много лесно отглеждане. Могат да живеят както на двор така и в апартамент. Ако жилището е малко, са необходими дълги разходки за да може да изразходва енергията си. При отглеждане в двор трябва да се има в предвид, че много обичат да скачат и трябва да се осигури достатъчно висока ограда за да не могат да я прескочат.

Тъй като козината на Боксерите е къса, те се нуждаят от допълнителна защита в студеното време. Трябва да се пазят и от големите жеги защото могат лесно да прегреят. Най-подходяща е нормалната температура, нито много горещо, нито много студено.

Грижи

Козината им се поддържа изключително лесно. Изчеткването с мека четка и минаването с влажна кърпа е достатъчно. Тъй като имат тънък слой козина не се препоръчват твърди гребени за да се избегнат раздразненея на кожата. Не се препоръчва също честото къпане тъй като те са много чисти кучета.
Гънките им не са много развити(както например при Мопс или Шар Пей), но въпреки това също трябва да се почистват, за да се избегнат инфекции.

Обучение

Боксерите не са много лесни за обучение, по-скоро са средни по трудност. Те следват миризмите, а това постоянно ги разсейва и затруднява до голяма степен дресировката им. За това са необходими повече внимание и упражнения. Социализацията им трябва да започне от ранна възраст, което прави обучението им по-лесно за напред.
Боксерът не е от най-добрите плувци, но може да се научи да се чувства комфортно във водата. Общо взето с повече внимание и търпение може да се научи да прави всичко.

Здравословни проблеми характерни за породата

Боскерите са предразположени към ракови заболявания, епилепсия, тазобедрена дисплазия, колит, дихателни проблеми, глухота (при белите боксери)

Продължителността на живот е около 8 – 12 години.

Кучилото е от 4 до 6 малки като обикновено са 6.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *