Чау чау

Чау чау - снимкаЧау-чау е една от най-запомнящите се и известни породи. Кучетата от тази порода са силни и масивни животни. Децата много им се радват понеже приличат на плюшени мечета с дългата си и пухкава козина.

История на породата Чау Чау

Породата произхожда от Китай, където в продължение на векове тези кучета са помагали при лова на едър дивеч, а освен това са били и деликатес поради вкусовите качества на месото им. Тъй като са били ценни много императорски личности са притежавали Чау-чау. По късно са били пренесени в Манджурия и Тибет, където пък са започнали да ги използват за кучешки впрягове, а също и като пазачи. За първи път в Европа се появяват през 1760 г в Англия. Първоначално са ги настанявали в зоопаркове, тъй като са били редки животни и освен това поради външният им вид и намръщения поглед са ги считали за свирепи. През 1890 г. в Сащ са били представени за първи път на киноложка изложба, а по-късно (след няколко години) са били създадени и клубове посветени на породата. В днешно време тези кучета са едни от най-разпространените породи в цял свят.

Външен вид на Чау Чау

Породата Чау-чау е от групата Азиатски шпицове. Кучетата са средни по размери, въпреки че огромната космена покривка заблуждава и изглеждат доста по-големи.

На височина достигат до 50 см. с тегло до 20-25 кг.

Космената покривка е обилна, а къдричките зад главата го оприличават на лъв. Задните крайници са почти изправени и поради това изглежда, че имат горда походка.

Глава – широка, голяма и почти плоска, а муцуната е не много дълга, но обемна.

Нос – носната гъба е черна, а ноздрите са широко отворени.

Отличителна черта на Чау-чау е синият език.

Уши – ушите са високо поставени и стърчащи нагоре. Имат триъгълна форма, но върхът им е заоблен.

Бяло Чау-чау - снимкаОчи – с тъмен цвят и с бадемовидна форма.

Опашка – опашката е високо поставена и плътно извита над гърба.

Гръдния кош е широк

Окраска- окраската им е разнообразна и варира от черно, различни нюанси на кафяво, червено и сиво до бяло (в по редки случаи). Винаги е в един цвят.

 

Поведение и характер на Чау-чау

Това е порода, чиито представители са с уравновесен характер, самостоятелни и независими. Те са изключително своенравни и ако не се обучат от съвсем малки шансът да останат непокорни е много голям. Много се привързват към стопаните си, но в същото време това ги прави и малко ревниви. Предпочитат почивката и спокойствието пред игрите и това е причината да бъдат предпочитани от хора обичащи тишината. Чау-чау трудно биха търпяли команди от чужди хора. Това е смело, безстрашно куче и със своята настървеност и жертвоготовност по време на битка е идеален пазач.

 

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *