Дакел

дакел - снимка

Информация за породата
Име Дакел
Произход Германия
Размер Малки породи кучета
Група Гончета
Височина 15 – 27 см
Тегло Стандартен – 7 – 14.5 кг; Малък – до 5 кг; Заешки – около 3.6 кг
Цвят Едноцветни; Двуцветни; Шарени
Продължителност на живота 12 – 15 години

Дакелите са кучета следотърсачи, които са били създадени най-вече за лов на язовци и други тунелни животни като зайци и лисици. Дори групи от по няколко Дакела са били използвани за проследяване на глигани. Днес тези кучета се отглеждат най-вече като домашни любимци и кучета компаньони.

Обща информация за породата Дакел

Името на породата Дакел (Dachshund) произхожда от това, за което тези кучета са били предназначени, а именно лов на язовци (Dachs – язовец и Hund – куче). Не си мислете, че куче с такива размери не може да лови язовци. Не позволявайте на Дакела да ви заблуди или както е казал легендарният американски литературен критик и журналист Хенри Менкен това „половин куче високо и куче и половина дълго” е достатъчно силно да се справя с язовци, зайци и лисици.

Видове Дакели - снимкаДакелите се срещат в няколко разновидности.
В зависимост от космената покривка биват 3 вида
-късокосмести или гладки
-твърдокосмести
-дългокосмести
Освен това според размерите на база гръдна обиколка измерена на възраст от 15 месеца, те се разделят на:
-Стандартен
-Миниатюрен или Джудже
-Заешки Дакел
Независимо от размерите тези кучета са чудесно допълнение на всяко семейство, което ги прави една от най-популярните и широко разпространени породи. черен Дакел - снимкаБлагодарение на сладкия си външен вид Дакелът е получил различни шеговити наименования, като например „куче салам” или „наденичка”.

Не може да не се усмихнете, когато видите Дакел да се разхожда с високо вдигната, продълговата глава и интелигентен поглед, който уверено носи дългото си мускулесто тяло на късите си крачета. Поради сладкия и интересен външен вид Дакелите са любим обект на създателите на играчки. Този външен вид обаче в никакъв случай не е случаен, а си има мнго по-сериозно предназначение. Благодарение на късите крака и издълженото тяло те могат да копаят и отлично маневрират в тунелите докато ловуват. Те са смели, но понякога са доста упорити и независими, особено по време на лов.

В домашни условия Дакелът проявява игривият си характер. Обича да е близо до вас и много да ви „помага” докато правите различни неща, като например да си връзвате обувките ? Поради високото си ниво на интелигентност той често има свои собствени идеи и правила, особено когато става въпрос за игри, а тези негови идеи може да не съвпадат с вашите или дори с тези на кучета от други породи. Дакелите са известни с това, че най-вече се забавляват когато преследват други дребни животни, птици или дори играчки. В описанието на стандарта на породата дакелът е описан като „умен, пъргав и смел до безрасъдство, с много добре развити сетива, а всяко проявяване на срамежливост е сериозен недостатък” и това е може би най-доброто описание, което може да му се даде.

Дакелите имат дълбок и изпълнен с емоции поглед и комплексно изражение на лицето. Спрямо размерите си имат големи бели дробове и цилиндричен гръден кош. Поради това имат дълбок и силен лай, като на много по-голямо куче. Те обичат да лаят и това трябва да се има в предвид ако имате съседи, които по скоро биха се дразнили от колкото да се радват на вашият малък, смел приятел.
Тези кучета силно се привързват към стопанина си и дори стават ревниви когато вниманието му е насочено към някой друг. Това може да ги направи доста раздразнителни и за това е необходимо да бъдат правилно обучени и социализирани.

Дакел черно и бяло - снимкаДакелите са добър избор за хора, които живеят в апартамент и нямат двор. Те са разпространени най-вече в градските райони именно поради малките си размери и лесното отглеждане. Активни са на закрито, а също обичат и разходките. Внимавайте да не прехранвате и разхождайте редовно вашият дакел за да предотвратите затлъстяване. Също така придържайте гърба на вашия Дакел когато го вземате на ръце, понеже поради дългите си гърбове могат да получат дискова херния, а това може да има сериозни последствия, като частична или пълна парализа.
Въпреки първоначалното си предназначение за лов на свирепи язовци, днес Дакелите семейни кучета. Също така са силно ценени като кучета терапевти. С голямото си разнообразие от размери, цветове, козина и характеристики може да се каже, че Дакелите са подходящи за почти всеки.

Важно за Дакела

• Дакелите могат да бъдат доста упорити и понякога трудни за обучение.
• Това са интелигентни кучета с независим характер и закачлив дух. Това ги прави доста палави. При обучението бъдете уверени, търпеливи и последователни.
• Тъй като са били отглеждани за лов, те могат да проявяват свързани с този си инстинкт поведения. Тъй като са предназначени да копаят, инстинктът им може да ги подтикне да изровят вашите цветя. Било е необходимо да бъдат упорити преследвачи, а това може да се прояви като безмилостно и неуморно досаждане докато не им дадете някое вкусно лакомство. Освен това те са били отглеждани не само да улавят, но и да убиват плачката си – във вашия дом плячката на вашия Дакел ще бъдат неговите играчки, а негова задача ще бъде ефективно да ги „убива” една след друга ?
• Имайте в предвид, че Дакелите имат дълбок и силен лай, за куче с такива размери. Освен това обичат да лаят.
• Ако не бъдете предпазливи, вашият дакел може да натрупа допълнителни килограми и да стане мързелив, което ще окаже допълнителен натиск върху дългият му гръб. За това ваша задача ще бъде да контролирате храната и да поддържате теглото му в здравословните граници.
• Както вече споменахме, Дакелите са склонни към дискови хернии, което може да доведе до парализа. За това не ги поставяйте върху високи мебели, и не им позволявайте да скачат от високо. Също така когато ги вземате на ръце, придържайте гърбовете им.
• Те могат да бъдат подозрителни към непознати, за това е важна социализацията още докато са малки.

Описание на породата

Размери

Стандартните Дакели от всички разновидности (късокосмест, дългокосмест и твърдокосмест) са с тегло между 7 и 14.5 кг.
Малките Дакели (от всички разновидности) са с тегло под 5 кг.
Така наречените заешки Дакели са с тегло около 3.6

Космена покривкаТвърдокосмест Дакел - снимка

Козината на късокосместите Дакели е къса и лъскава. Едноцветните късокосмести дакели са най-често с червеникав или кремав цвят. При двуцветните се срещат черен, кафяв и светлобежов цвят. При някои се наблюдават пъстри петна по козината.
Дългокосмест Дакел - снимка При твърдокосместите Дакели външния слой на козината е с твърди, плътни и къси косми, а подкосъмът е по-мек. Твърдият слой козина е по цялото тяло с изключение на челюстта, ушите и веждите. Цветовете са същите както при късокосместите Дакели.
Дългокосместите са с дълга, лъскава и вълнообразна козина, което им придава елегантен вид. Срещат се в същите цветове като останалите два типа Дакели.снимка на Дакел с различни очи

Характерно е, че дакелите с по-светло оцветяване могат да бъдат със сиви, зелени или сини очи вместо различни нюанси на кафявото. Също така, някои могат да бъдат с различен цвят очи. А в по редки случаи като при пъстрите дакели (тези с различно количество бяло оцветяване) могат да имат едно кафяво и едно синьо око.

Характер

Дакелите са умни, пъргави изключително смели и упорити. Имат репутацията на безстрашни и в същото време забавни, но това, което най-много желаят е да прекарват време със стопанина си.
Характера на Дакелите може да варира в зависимост от типа козина. Твърдокосместите Дакели например имат териер в произхода си и това ги прави доста големи пакостници. Дългокосместите са спокойни и тихи. Някои миниатюрни Дакели могат да бъдат доста нервни или срамежливи и плахи. Тези черти не са характерни за породата и са нежелани.

Характерът на кучето зависи от различни фактори като наследственост, социализация и обучение. Кученца с добър темперамент са любопитни, игриви и с желание да общуват с хората, като им позволяват да ги вземат. Когато си избирате Дакелче от кучилото изберете не това, което бие останалите, нито такова, което се крие. Препоръчително е преди да си вземете кученцето да видите родителите, дали ви харесват, какво е поведението им и така ще добиете някаква представа за това какво ще бъде вашето кученце когато порасне.
Както всяко куче, така и Дакела се нуждае от ранна социализация. За да бъде добре балансирано кученцето трябва да се среща с различни хора, да се запознава с различни звуци, обстановки и ситуации.

Отглеждане

Дакелите са много издръжливи и енергични. Те обичат да се разхождат или да играят навън с други кучета, а също така обичат да копаят и ловуват. Те са активни и на закрито и ако им се осигуряват ежедневни разходки, могат спокойно да се отглеждат във апартамент. Както повечето кучета, Дакелът може да бъде доста палав и да прави бели докато е още малко кученце. Те не са подходящи за отглеждане изцяло навън.

Обучение

Дакелите могат да се учат бързо при ако се използва правилен подход при дресировката. Използвайте позитивни методи като награди с лакомства или любима играчка, за да задържате вниманието им и да ги накарате да ви слушат. Имайте в предвид, че бързо им омръзва ако трябва да повтарят една и съща команда отново и отново. За това е препоръчително обучителните сесии да бъдат по-кратки и се постарайте да ги направите забавни и интересни.
По отношение на хигиенните навици, понякога е малко по-трудно, тъй като Дакелът може, да не разбира нуждата от това да ходи навън. За целта трябва да бъдете търпеливи и постоянни.

Грижи

Шарен Дакел - снимкаТова е порода, която се поддържа сравнително лесно. Освен ако не се отъркалят в нещо навън, не се нуждаят от често къпане.

Късокосместите може да се избърсват с влажна кърпа, за да ги поддържате чисти. Зимно време, когато температурите са ниски, може да се нуждаят от пуловер за да ги топли.

Твърдокосместите се нуждаят от изчеткване, също и от подстригване веднъж или два пъти годишно.

Дългокосместите изискват малко повече грижи и е необходимо редовно разресване, за да се предотвратяват сплъстявания на козината. Те се нуждаят и от по-често къпане.

Независимо от вида и големината на вашия Дакел трябва да се обръща специално внимание на ушите. Тъй като са провиснали надолу те са подходяща среда за развитието на гъбички, бактерии и акари, за това е необходимо да се почистват веднъж седмично.
Също така ако вашият Дакел не износва достатъчно ноктите си е добре да се режат веднъж месечно. Колкото по-рано кученцето разбере, че това е необходимо да се прави, толкова по-малко стресиращо ще бъде за напред.
Винаги проверявайте вашият любимец за, рани, обриви, възпаления по кожата или ушите. Очите трябва да са ясни и без зачервявания. Това ще ви помогне да забележите потенциални здравословни проблеми по рано.

Здравословни проблеми

Издължения гръбначен стълб при Дакелите е предпоставка за гръбначни проблеми. Поради това не трябва да се претоварват прекалено с физически упражнения, както и да се следят да не затлъстяват, тъй като наднорменото тегло натоварва допълнително гръбначния стълб.
Освен гръбначни проблеми други по-често срещани заболявания са глухота, проблеми с очите, наследствена епилепсия.

Деца и други животни

Дакелите са добри са децата от собственото си семейство, ако бъдат запознати от рано. С други деца, може да не са толкова добронамерени, за това бъдете внимателни.
Поради издълженото си тяло, Дакелите лесно могат да бъдат наранени при невнимание. За това учете децата когато си играят с кучето да не го вземат на ръце, а да си играят като са седнали на пода. Децата не трябва да притесняват кучето докато спи или докато се храни. Не трябва да оставяте кучето с малки деца без надзор.
Дакелите обикновено се разбират добре и с други домашни любимци, особено ако са израснали заедно.

История на породата

история на дакела - снимкаРодината на Дакела е Германия. Той е бил създаден основно за лов на язовци и други тунелни животни като зайци и лисици. Има документи, датиращи от 15-16 век, в които се споменава породата. Целта е била да се създаде безстрашно, продълговато куче, което да може да рови и да бъде достатъчно силно да пребори язовец и дори ако е необходимо да го убие.

Първоначално са били създадени късокосместите (гладките) Дакели чрез кръстоска между немски и френски и английки хрътки, както и пинчер. Дългокосместите дакели вероятно са били създадени чрез кръстоска на Дакели с различни Шпаньоли, а твърдокосместите с териери.

снимка на дакел по време на ловДнес това е единствената призната от AKC порода кучета, които ловуват над и под земята. Големите лапи на Дакела са перфектни за копаене, а късите и мощни крака му позволяват да влиза дълбоко в тесните хралупи и да преследва плячката си. Дългите и здрави опашки, които представляват естествено удължение на гръбначния стълб помагат на ловците да виждат кучето в по-високите треви, а също служат като дръжки, и по лесно могат да бъдат издърпани от тесни дупки. Дългите им носове ги правят много добри преследвачи, а силният им и дълбок лай, помага по-лесно да бъдат открити когато са под земята.
Разбира се, за да бъдат добри в лова е трябвало да бъдат изключително смели и упорити. Въпреки, че първоначално са били по-големи от тези, които познаваме днес, все още може да се види на какво са способни дори и при миниатюрните варианти – само им дайте една писклива играчка и вище какво ще и се случи ?

След 1800 година Дакелите започват да се отглеждат все повече като домашни любимци и по-малко за лов. Именно поради това се намалят и размерите им. Стандарта на породата е написан през 1879 г. Породата става все по-популярна и през 1913 – 1914 е сред първите 10 най-разпространени породи кучета. По време на Първата Световна Война популярността им рязко намалява особено в Англия и САЩ тъй като са били свързвани с Германия. След това в САЩ отново са внесли Дакели от Германия и породата от ново става широко разпространена, но.. следва Втората Световна Война и отново се е случило нещо подобно, но не чак толкова. Днес те отново са едни от най-широко разпространените кучета.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *