Дого Аржентино (Аржентински Дог)

Дого Аржентино снимкаДого Аржентино е първата официално призната аржентинска порода кучета.

Описание на породата

Това са големи, силни и мускулести кучета.

Главата е широка и масивна. Челюстите са здрави и силни. Захапката е ножична. Носът е черен.

Очите са добре раздалечени, а цветът им е светло или тъмно кафяв. Имат бадемовидна форма.

Ушите са високопоставени и клепнали (в случай, че не са купирани).

Бедрата са с много добре развита мускулатура.

Тялото е малко по-дълго отколкото високо. При женските тялото е по-издължено в сравнение с мъжките.

Опашката е дълга, широка в основата като постепенно изтънява към края. Когато кучето е спокойно опашката е отпусната.

Козината е къса и бляскава, а космите са твърди и груби. Няма подкосъм. Цветът е бял, като според FCI се допуска едно тъмно петно на главата. За изложби се предпочитат чисто бели кучета.

Височина и тегло

Аржентинския Дог на височина достига 61 – 69 см.

Тегло 36 – 45 кг

Характер на Дого Аржентино

Аржентинския дог е вярно куче, което може да бъде много добър пазач на дома и семейството. Те са много силни, интелигентни и добри с децата. Като цяло са приятелски настроени, но е необходимо да се социализират още от малки.

Те са много добри пазачи, но са най-добри в лова. Имат много силен лай, но лаят сравнително малко. Не са агресивни освен ако не бъдат предизвикани.

Тези кучета са много социални и се чувстват нещастни когато не им се обръща достатъчно внимание от членовете на семейството.

Аржентинските догове не се препоръчват на хора без опит в обучението и отглеждането на кучета. Те са доминиращи и стопанинът също трябва да бъде. В противен случай може да има проблеми.

Отглеждане

Най-добре се отглеждат на двор, но имайте в предвид, че при по-ниски температури трябва да се прибират на топло. Могат да живеят и в апартамент, но е задължително да им се осигуряват ежедневни разходки и тренировки.

Грижи

Късата козина е много лесна за поддържане. Изчетквайте веднъж седмично. Къпе се когато е наложително.

дого аржентино на трева - снимкаОбучение на Дого Аржентино

Интелигентността на тези кучета позволява да бъдат добре обучавани. Подчинението носи радост на кучето. Когато това се постигне обучението става много лесно.

Както вече споменахме обаче Аржентинския дог не е куче за всеки. Обучението и социализацията трябва да започнат още от ранна възраст. Това е доминантна порода и кученцето още от малко ще се опитва да доминира. Било то с храна, играчки и т.н. От самото начало трябва да му се покаже, че Вие сте водачът. Стопанинът трябва да може да покаже лидерство, да бъде последователен и уверен в себе си. Трябва да има правила, които кучето да спазва и неща, които не трябва да прави. Непредизвиканата агресия трябва да се наказва. В случай, че стопанинът не може да покаже, че той е водачът и кучето доминира може да настъпят сериозни проблеми. За кучето семейството, с което живее е неговата глутница. Ако стопанинът не може да се изяви като водач кучето започва да чувства, че трябва то да пази глутницата и поема нещата в свои ръце.

Разбира се когато говорим, че трябва да се показва лидерство нямаме в предвид груби методи. Дого Аржентино не разбира грубите методи на обучение и лошото отношение на хората.

Здравословни проблеми

Като цяло Аржентинския дог е здраво куче, но както всички породи кучета така и тази има предразположение към някои заболявания. Тазобедрена дисплазия и глухота са едни от най-често срещаните здравословни проблеми.

Аржентински дог - снимкаИстория и произход на породата

Породата е създадена в провинция Кордоба – централната част на Аржентина. Създатели са д-р Антонио Норес Мартинес, който по професия е хуманен лекар и неговият брат Агустин. Двамата братя са искали да създадат куче компаньон, което в същото време да бъде много добър ловец и пазач. За да постигнат това са използвали различни породи като някои от тях са били: бойни кучета от Кордоба, Пойнтери, Бултериери, Булдог, Испански Мастиф, Боксер, Дог от Бордо и др.

Резултатът бил издръжлив и безстрашен ловец, чиято бяла окраска отразява топлината, а не я абсорбира.

Породата се признава от Федерацията по Кинология на Аржентина на 21-ви Май 1964 г. а няколко години по-късно през 1973 г. се признава от Международната Федерация по Кинология и се превръща в първата и единствена до сега аржентинска порода кучета.

За съжаление в Англия тези кучетата са си спечелили не добра репутация, тъй като хората са ги използвали за борби с кучета. Така днес Дого Аржентино е забранена за отглеждане порода в Обединеното Кралство съгласно закона за опасните кучета, който беше приет 1921 г. Така тези кучета могат да се отглеждат само с разрешително, което се издава от съответните компетентни органи. Други места по света, където е забранено отглеждането на Дого Аржентино са Ню Йорк и Колорадо в САЩ, Дания, Норвегия, Украйна, Сингапур, Исландия, Нова Зеландия и Австралия.

 

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *