Естественото поведение на кучетата

поведение на кучетатаЕстествено поведение на кучетата? Какво точно означава това? С две думи може да се каже, че това е естествения начин, по който кучетата се държат и комуникират помежду си на собствения си език.

Много хора си мислят, че кучето трябва да се научи да разбира какво хората се опитват да му кажат на човешки език. Хората обаче са по-сложно устроени от кучетата и е доста трудно, а понякога дори и невъзможно едно куче да се научи да разбира хората. От друга страна хората много по-лесно могат да научат езика на кучето, стига да имат желание за това. Трябва да се използват инстинктите на кучето, а не да се върви срещу тях.

куче и кон снимкаЗа пример ще използваме конете. Едни от най-добрите треньори и собственици на коне са тези, които изучават начина, по който конете общуват помежду си и използват техния език за да им „говорят”. Всяко животно е уникално по свой собствен начин. Конете например имат силен инстинкт да бягат когато са уплашени или животът им е в опасност. Кучетата имат инстинкт да се бият и това е техният естествен защитен механизъм. Знаейки този факт за двата вида животни, трябва да ни говори, че начинът, по който трябва се отнасяме с един кон е различен от начина, по който трябва се отнасяме с едно куче.

Кучетата, котките, конете, и змиите, които се отглеждат като домашни любимци са всички много различни. Вие не третирате една котка по същия начин, по който бихте се отнасяли с един кон, както и не бихте третирали една змия по същия начин, по който бихте третирали кон. Всички те имат различни нужди и инстинкти. Почти всеки би се съгласил, че ако някой пусне един тигър да се разхожда във вашия двор са необходими различни умения, необходими да се успокои и овладее тигърът, от колкото да се вразуми един човек. Трябва да се знае как тигърът ще реагира на движенията ви, и как би възприел намеренията ви. Ако просто отидете при него и му кажете „Виж приятел, аз само ще те заведа до вратата и нищо лошо няма да ти направя”, тигърът няма да има никаква представа какво се опитвате да му кажете и може да ви нарани през това време. Всички бихме се съгласили, че за да изведем тигъра от двора е най-добре да се обърнем към специалист, който разбира поведението на животното.

котка и кон - снимкаПоради това, че има пряка връзка между хората и кучетата, повечето хората обикновено забравят или дори изобщо не си помислят за естествените им инстинкти.

За кучетата естествен инстинкт е да искат определена структура, ред и граници. За тях е необходимо да знаят какво е тяхното място в глутницата и какви са правилата. Някои хора смятат, че да се използват естествените за кучето начини за комуникация е жестоко, но всъщност е много по-жестоко то да бъде възприето като човек и да се пренебрегват инстинктите му. Това, което за човек означава едно, за кучето може да означава точно обратното. Кучетата на всякъде по света получават смесени сигнали от хората. Ако едно куче има някакви поведенчески проблеми, това означава, че нещо в неговия живот не е така както трябва да бъде. Темперамента на едно куче, зависи пряко от способността на неговият стопанин да го разбира и да му осигурява всичко, от което то инстинктивно се нуждае. Няма лоши кучета.., а само необразовани стопани. И да, никога не е късно да се промени поведението на едно кучето. Възрастните кучета също могат да се обучават и да учат нови неща.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *