Хелер – Отглеждане и размножаване

Снимка на хелер

Кратка информация
Име Хелер
Латинско наименование Xiphophorus hellerii
Произход Мексико; Гватемала; Хондурас; и др.
Размер Мъжки – до 8 см.; Женски до 12 – 13 см.
Храна Всеядни
Размножаване Живородки
Оптимална температура на водата 18 – 28 °C
pH на водата 7 – 8
Темперамент Миролюбиви
Обитаем участък от аквариума Плуват из целия аквариум
Продължителност на живота 2 – 5 години

Хелерите са едни от най-добре познатите аквариумни рибки. Това е така понеже освен, че са изключително красиви, те са и много лесни за отглеждане. Това ги прави подходящи за отглеждане и от начинаещи в акваристиката.

Хранене

снимка на петнист ХелерТъй като това са всеядни рибки, могат да се хранят с различни видове храни, както замръзени, така и пресни или на люспи. В природата се хранят с червеи, ракообразни, насекоми, а също и с някои растения. Затова е добре да им се дава разнообразна храна. В зоомагазините се предлагат различни видове подходящи храни на люспи, таблетки и др. Като лакомство може да им се дава и тубифекс.

Условия за отглеждане на Хелери

Изисквания към аквариума

Хелерът е средна по размер и доста активна рибка, поради което се нуждае от по-голям съд, за да може да плува свободно. Обикновено е добре да се отглеждат един мъжки с няколко женски, а ако аквариумът е по-голям може и повече мъжки. Имайте в предвид, че аквариумът трябва да е покрит, защото могат да изскочат от водата.

Водата

Тези рибки са доста издръжливи и непретенциозни. Въпреки това водата трябва да се сменя редовно – по 25 % на всеки 2 – 4 седмици в зависимост от броя рибки и качеството на водата. Температурата на водата може да бъде от 18° до 28° C, като оптималната е между 20° – 25°C.
Оптималното pH на водата е 7 – 8
Желателно е да има добра филтрация в аквариума, тъй като филтърът ще изчиства отпадъците и остатъците от храната, а водата ще се запазва по-дълго време чиста.

Темперамент

Могат ли Хелерите да съжителстват с други риби?
Това са жизнени и обикновено миролюбиви рибки, но понякога мъжките стават агресивни, поради което е препоръчително да се отглеждат един мъжки с няколко женски. Възрастните мъжки са по-склонни да проявяват агресия към други мъжки или други видове рибки.
Хелерите съжителстват добре със повечето миролюбиви риби с подобни размери. Такива са например Плата, Молинезия, Коридорас, както и с по-едрите Харациди.

Описание и разпознаване на пола при Хелерите

снимка на мъжки и женски хелерХелерът е средна по размер рибка с издължено тяло. Женските са по-едри от мъжките, като в природата достигат до 16 см., а мъжките до около 14 см. В аквариумни условия мъжките достигат достигат до 8 – 9 см., а женските до 12 – 13 см.
Мъжките индивиди са по-дребни от женските и долната част на опашната перка е силно издължена под формата на меч. Тялото на женските е с по-овална форма.
Интересен факт е, че при този вид рибки много често се среща явлението смяна на пола. Женските се превръщат във мъжки, а на опашната им перка се развива т.нар. меч, характерен за мъжките екземпляри. Дори женска, която е раждала няколко пъти може да си смени пола. В повечето случаи след смяната на пола те са безплодни, но въпреки това могат да ухажват други женски.

Размножаване на Хелери

Както вече споменахме това са живораждащи рибки, които се размножават сравнително лесно, ако им се предоставят подходящи условия. Дори може да се стигне до пренаселване на аквариума. Обикновено достигат полова зрялост между 8 и 12 месечна възраст, но има случаи, при които започват да се размножават след 3-тия месец.
Бременност при Хелерите - снимкаСлед забременяване при женските се образува тъмно петно в коремната област. Бременността продължава 24 до 30 дни, след което се раждат между 20 и 200 малки (най-често около 80).
Желателно е преди раждането женската да се отдели в отделен съд и след като роди да се върне обратно в общия аквариум. В противен случай малките ще бъдат изядени от останалите риби. След раждането си малките плуват и се хранят напълно самостоятелно. Препоръчително е в началото да им се дава по-ситна храна.

Болести

Хелерът по природа е здрава рибка и няма предразположение към определени заболявания. Въпреки това, както всяка друга тропическа рибка може да се разболее. Най-добрият начин да се предпазят рибките от заболявания е да им се осигурят оптимални условия, подходяща среда и разнообразна храна. Желателно е да има растения в аквариума, както и укрития, където да могат да се крият и ще са по-спокойни. Стресираните рибки винаги са по-предразположени към болести.
Винаги когато добавяте нови неща в аквариума като например субстрат, растения, укрития и т.н. бъдете сигурни, че са добре почистени, за да не се наруши установения баланс.

Продължителност на живот

Хелерите живеят средно 2-3 години, но при добри условия и грижи могат да достигнат до 5 години.

Произход

В природата се срещат във Мексико, централна Гватемала, Хондурас. Срещат се в различни местообитания като се започне от морското равнище и се стигне до 1500 м. надморска височина, включително реки, езера и дори бързотечащи скалисти поточета. В повечето случаи дълбочината на водата не е повече от 1.5 м. и почти без водна растителност.
Зелен Хелер - снимкаВ дивата си форма те са зелени на цвят, от където идва и наименованието Зелен Хелер. В плен се срещат в различни цветове – най-често червен, но също така зелен, черен, жълт, оранжев и дори бял (албиноси). Също така има и кръстоски между различните цветове, при което се получават многоцветни екземпляри.

Check Also

Молинезия - снимки

Молинезия – Видове Отглеждане и размножаване

Молинезията е една от най-предпочитаните декоративни рибки, поради издръжливостта си и разнообразието от цветови форми. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *