Лабрадор Ретривър

Лабрадор Ретривър - снимкаТова е една от най-широко разпространените породи кучета. Лабрадорът е много добър по характер, спокоен и лоялен към стопаните си. Всички тези качества го правят предпочитан домашен любимец на много хора.

Описание на породата Лабрадор Ретривър

Тялото на Лабрадорът е малко по-дълго от колкото високо.
Главата и муцуната са широки.
Носът при черните и жълтите кучета е черен, а при шоколадовите – кафяв. Често цветът на носа избледнява, но това не се счита като недостатък.
Вратът е здрав и пропорционално широк.
Очите са средни по размер и са добре раздралечени. Цветът на очите обикновено е кафяв, но при някои Лабрадори може да бъде зеленикаво-жълт.
Ушите са среден размер, клепнали и с V-образна форма.
Опашката е дебела в основата, а към върха постепенно изтънява. Покрита е изцяло с къса козина.
Крайниците са здрави, прави и мускулести. Лапите са големи и ципести, което им помага при плуването.
Козината на Лабрадорите е къса, гъста и лъскава. Прилепнала е към тялото и е водоустойчива. Цветът на козината може да бъде черен, жълт или шоколадов. Много рядко се среща и сив или сребрист цвят, но той е отнесен към групата на шоколадовите.Снимка на Лабрадор ретривър - 3 цвята

Тегло и размери

На височина мъжките достигат 56 – 61 см., а женските 53 – 58 см.
Теглото при мъжките варира от 27 34 кг. а при женските 25 – 32 кг.

Характер

Лабрадор Ретривър е верен, любящ, нежен и спокоен. Това го прави много добър приятел на децата, както и на цялото семейство.
Това са много интелигентни, дружелюбни и изключително търпеливи кучета. Те са енергични, много обичат водата и са много добри плувци.
Лабрадорите се разбират много добре и с други домашни любимци, дори с котки и гризачи. Уравновесени са спрямо другите кучета и са приятелски настроени към абсолютно всички. Някои могат да бъдат резервирани към непознати, но много лесно се социализират още в ранна възраст.
Единственият им недостатък е прекалената им дружелюбност, което по някога може да им създаде ппробеми.
Въпреки тяхната добродушност, те все пак предупреждават когато приближават непознати или усетят някаква опасност.

Отглеждане и грижи

Лабрадорът е куче подходяща за отглеждане от семейства дори с малки деца. Тъй като това е доста активна порода не се препоръчва за хора с неактивен начин на живот. Обича да тича и се нуждае от Снимка на Лабрадордълги разходки. Не е препоръчително отглеждането му в апартамент, въпреки, че е възможно стига да му се осигуряват ежедневни разходки и упражнения.
Трябва да се внимава с храненето, тъй като са предразположени към напълняване.

Поддръжка на козината

Грижите за козината на тази порода кучета не са много големи. Необходимо е разресване веднъж седмично, а в периода на смяна (пролет и есен) малко по-често.

Обучение

Лабрадорите са лесни за обучение. Учат изключително бързо и лесно, поради което са подходящи за хора без опит в отглеждането и обучението на кучета. Необходимо е дресировката да започне още от ранна възраст.

Здравословни проблеми при Лабрадор Ретривър

Както всички останали породи така и Лабрадорът има някои заболявания, към които е предразположен и се предават на поколението.
Такива са тазобедрена дисплазия, проблеми с колената и лактите както и офталмологични смущения, диабет.

Продължителността на живот е 10-12 години

Произход и история на породата

Породата Лабрадор Ретривър произхожда от Нюфаундленд, където са помагали на рибарите по време на риболов. Тренирани са да скачат в ледената вода и да помагат за изваждането на мрежите.История на породата Лабрадор Ретривър - снимка Били са верни и постоянни помагачи на рибарите в Лабрадорско море, от където идва и името им. Създадени са да бъдат издръжливи и да обичат водата. През 1800-те години с Английски кораби са пренесени в Англия.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *