Мейн Куун

Мейн Куун - снимкаМейн Куун – порода котки създадена през 1860 г. в САЩ. Наименованието идва от американския щат Мейн, а също и приликата с муцуната и козината на енота (американската миеща мечка – от англ. coon).

Външен вид

Окраската при Мейн Куун варира от бяла до черна и с различия в рисунъка. Има различни цветови варианти, а ето и някои от тях:

–          MCO n 22 – мраморен чере таби

–          MCO n 23 – тигров черен таби

–          MCO d 22 – мраморен червен таби

–          MCO 21   – Мейн Куун с агути – фактор

–          MCO 21 03 – Мейн Куун с агути – фактор с бяло

–          MCO – Без агути – фактор

–          MCO 03 – без агути – фактор с бяло

–          MCO 53 – с къса опашка

Котките от породата Мейн Куун имат доста едро и удължено тяло с добре развита мускулатура. На външен вид наподобява на рис. Главата е широка и средно голяма. Имат сравнително големи и пухкави плоски лапи, което им помага при движение в сняг. Доста често имат и допълнителни пръсти (полидактилия).

Тегло – мъжките понякога достигат до 10-15 кг., а женските до 8 кг.

Размери – на дължина достигат до около 1 метър дори повече. Интересен е фактът, че най-дългият измерен екземпляр е бил цели 123.2 см. (от върха на носа до края на опашната кост). Записан е дори в Рекордите на Гинес като най-дългата котка в света.

Космената покривка е блестяща, гъста, със средна дължина.  В посока от главата към опашката козината се удължава леко, като на задните крайници и хълбоците образува „панталони”.

През летните месеци козината е по-къса в сравнение със зимните, когато тя е доста по-гъста и по-дълга. Косъмът на опашката обаче е с еднаква дължина през всички сезони. Подкосмието на пипане е нежно, а покривните косми са умерено мазни, което подпомага стичането на водата по тях. В сравнение с тези на персийската котка покривните косми при Мейн Куунът са по-къси.

Очите са големи, а цветът им е най-често зелен.

Ушите им са високо поставени, големи и широки в основата, обрасли в косъмчета, които са заострени в краищата като образуват снопчета стърчащи косми.

Лапите са големи, а между пръстите имат снопчета косми.

Опашката е пухкава, гъста, много дълга и падаща свободно надолу.

Поведение и качества на Мейн Куун

Котките от тази порода са изключително привлекателни, общителни и спокойни. Бързо се привързват към топаните си и членовете на семейството. Те са много активни, силни и издръжливи. Характеризират се с висок интелект и съобразителност. Много обичат игрите и гальовното отношение.

Отглеждане

Тези котки са отлични домашни любимци. Подходящи са за начинаещи или семейства с деца, тъй като са изключително мили и съобразителни. Обичат да си играят и се разбират добре и с други домашни любимци. Рядко мяукат, за разлика от други породи и няма да вдигат шум.

Грижа за козината – желателно е да се разресва редовно.

Обучение – Мейн Куунът усвоява лесно навиците и обучението е сравнително лесно.

Тези котки достигат полова зрялост доста по-късно в сравнение с другите породи, като при мъжките периодът може да бъде около 4-5 години.

Здравословни проблеми при Мейн Куун

Това са здрави и силни котки, свикнали на влажен и студен климат. Както вече споменахме често в поколението е възможно да се появят допълнителни пръсти, което е познато като полидактилия.

Като недостатък на породата може да се посочи малкото им сърце спрямо размерите на тялото. Възможно е това да доведе до смущения при големи натоварвания.

 

Check Also

Снимка-2 на сиамска котка

Сиамска котка

Сиамска котка – това е една от най-красивите породи котки, произхожда от Сиам (днешен Тайланд) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *