Молинезия – Видове Отглеждане и размножаване

Молинезия - снимки

Молинезията е една от най-предпочитаните декоративни рибки, поради издръжливостта си и разнообразието от цветови форми. Тя е една от най-широко разпространените рибки в това хоби.

 

 

Кратка информация за породата

 

Име                                 Молинезия

Латинско
наименование              Poecilia sphenops

Произход                      Северна и Южна Америка

Размер                           до 20 см

Храна                             Всеядни

Размножаване            Живородки

Температура
на водата                       21.1 – 27.8 °C

pH на водата                 7 – 8.5

Темперамент              Миролюбиви

Обитаем участъкот
аквариума                    Плуват из целия аквариум

Продължителност
на живота                      2 – 5 години

Видове Молинезии

Има три различни вида Молинезии:
– Черна Молинезия (Poecilia sphenops) – наричана още Лирова, Мраморна или Късоплавна Молинезия
– Високоплавна Молинезия (Poecilia latipinna)
– Молинезия Велифера – (Poecilia velifera)
Освен разнообразието от цветове, които се срещат в природата, след кръстосването на различните видове днес можем да се наслаждаваме на още по-голямо разнообразие от тези рибки.

Произход на Молинезията

Първоначално Молинезиите са се срещали единствено в Северна и Южна Америка, но по-късно са били разпространени и в други държави включително Израел, Колумбия, Япония, Тайван и др. Заедно с Платите, Гупите и Хелерите, те са членове на сем. Poecilia и могат да се кръстосват с останалите членове от това семейство.
Молинезията е представена в акваристиката за пръв път през 1899 г., след което нейната популярност не спира да нараства и се превръща в една от най-широко разпространените декоративни рибки в света. Молинезия велифера е малко по-рядко срещана понеже се развъжда по-трудно в аквариумни условия.
В природата тези риби обитават различни водни басейни, малки рекички, езера и най-вече крайбрежни поточета. Високоплавната Молинезия много често обитава и бракични води, където намира много водорасли и фитопланктон.

Описание

черна молинезия - снимкаОбикновената Молинезия (Poecilia sphenops) (черната наричана още лирова) е най-малката от трите вида. Перките и са компактни и заоблени. Мъжките са по-издължени и по-дребни от женските, които са видимо по-закръглени. В аквариумни условия мъжките достигат до 8 см. а женските до 10 – 12 см.
Високоплавна Молинезия (Poecilia latipinna) – това е една от най-атрактивните Молинезии. Тялото и е подобно на това на обикновената Молинезия, но е малко по-сплеснато. Гръбната перка е доста голяма и с по-оравоъгълна форма. В плен достигат 6 – 12 см.
Молинезия Велифера (Poecilia velifera) – формата и оцветяването на тялото са почти еднакви с тези при Високоплавната Молинезия. Велиферата също има голяма гръбна перка, но се различава с наличието на кръгли, светли петна. В аквариумни условия тези риби достигат до 15 см.
Последните два вида се различават по броя лъчи на гръбния плавник. При Високоплавната Молинезия лъчите са 14, а при Велиферата са около 18. Също така при разперване на гръбната перка при велиферата петната са по-светли.
Имайте в предвид, че най-често срещаните Молинезии по магазините днес са кръстоски между някои от 3-те вида и е трудно да се определят със точност.
Обикновената черна Молинезия е най-подходяща за начинаещи в това хоби понеже е най-издръжлива и може да се отглежда в по-малък аквариум.

Хранене

Това са всеядни риби, но основно се хранят с водорасли и други растителни организми. За това трябва да им се дава храна на растителна основа. Водни насекоми, ротатории и малки ракообразни могат да се използват само като добавка към храната. Недостатъчното количество растителни съставки в храната може да доведе до нарушения в развитието на гръбните перки.
Може да им се дава растителна храна на люспи а също бланширан спанак или краставица. Като лакомство може да им се дава артемия (жива или замразена) или тубифекс като лакомство. Богатата на витамини подпомага доброто оцветяване.

Условия за отглеждане

Изисквания към аквариума

Молинезиите се чувстват най-добре в аквариум със растителност, който да не е пренаселен и да има достатъчно място, за да плуват свободно.
Добрата филтрация в аквариума спомага за поддържането на водата. Филтърът изчиства детрита, отпадъците и остатъците от храна. Така се поддържа чистотата в аквариума, което важно за здравето на обитателите.
Желателно е да има засадени растения в аквариума, но тъй като тези риби се хранят основно с растителни организми е добре да се избягват растения с меки и крехки листа, за да не им послужат за храна.

Водата

Добрата поддръжка на аквариума и качеството на водата са от особено значение за здравето на рибките. Редовната смяна на водата е задължителна. Сменяйте по 25 % от водата на всеки 2 до 4 седмици в зависимост от броя на рибите в аквариума.
Температурата на водата трябва да бъде между 21 и 28 °C, а pH между 7.0 и 8.5. Тези рибки предпочитат по твърда вода в границите между 20 – 30 dGH, а специално за Велиферата между 25 – 35 dGH.

Темперамент

Молинезиите обикновено са миролюбиви риби, които обичат да живеят на групи с други риби от техния вид или други живородки. Те са активни плувци, а мъжките понякога се карат помежду си, но без да се стига до наранявания.
Могат да съжителстват без проблеми с други видове мирни рибки с подобни размери, които имат същите изисквания към условията на водата, други живородки, Коридорас, Тетри и други Харациди, които предпочитат по твърда вода.

снимка на мъжка молинезия
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Разпознаване на пола при Молинезиите

Мъжките екземпляри са по-дребни от женските, а също така аналната им перка е модифицирана във формата на шип наречен гоноподиум. Женските са по-едри и по-заоблени.

Размножаване на Молинезия

Тези риби се развъждат сравнително лесно, и дори може да се стигне до пренаселване на общия аквариум. Те са живородки и след раждането малките са напълно самостоятелни и се хранят с храната на възрастните.
Желателно е да се отглеждат в съотношение 1 мъжки на 2 – 3 женски, защото ако мъжките са повече непрекъснато притесняват женските. Температурата на водата трябва да бъде около 26°C. Бременноста продължава около 28 дни, след което се раждат от 20 до 150 малки, но най-често между 20 и 60.
Ако малките се родят във общия аквариум ще бъдат изядени от останалите обитатели. За това е добре да има доста растителност, за да могат да се крият. В най-добрия случай женската трябва да се отдели преди раждането в отделен аквариум, а след като роди да се върне във общия. Така малките ще растат необезпокоявани.

Болести

Молинезиите имат малко по-ниска устойчивост на гъбични инфекции и Ихтиофтириус (Ich) отколкото други видове риби. Както всички останали декоративни рибки така и тези могат да се разболят от различни болести характерни за тропическите рибки. Най-добрият начин да се предпазят е като им се осигурят подходящи условия и околна среда, която да наподобява на естествените им местообитания. Трябва да има растения и укрития в аквариума като по този начин рибките няма да се стресирани. Тресът е един от основните причинители на различни болести. Не на последно място е качествената и разнообразна храна.
Преди да добавите нови рибки в аквариума първо ги отделете за няколко дни и ако всичко е наред само тогава ги пускайте в аквариума си. Всяко ново нещо което добавяте включително растения, субстрат или укрития винаги първо измивайте добре.

Продължителност на живот

Молинезиите живеят около 3 години, но при добри условия могат да достигнат дори до 5 години.
Наличност
Както вече споменахме това е една от най-често срещаните декоративни рибки, и може да се намери в почти всеки магазин за акваристика или зоомагазин.

Check Also

Плата - снимка

Плата – отглеждане и размножаване

Това е тропическа сладководна рибка от сем. Poeciliidae, към което спадат също Гупата и Хелерът. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *