Немска овчарка

снимка на Немска овчаркаНемска овчкарка – това е една от най-известните породи кучета. Призхожда от Германия и е известна още под името „Елзаска порода”. Селекционирането на породата е започнало през 1895 г., като създателите са Макс фон Щефаниц и Артур Майер.

Външен вид

Космената покривка при немската овчарка е плътна и груба и е в три разновидности: късокосместа, дългокосместа и острокосместа. Космите са прилегнали плътно. Космите на главата, по ушите и крайниците са по-къси в сравнение с останалите части на тялото. Космената покривка се състои от подкосъм и покриващ косъм. Подкосмената покривка е гъста, което осигурява достатъчно топлина, за да се чувства Немската овчарка комфортно дори и при ниски температури.

Цветът на Немската овчарка обикновено е жълто-кафяв до светлосив – сив и светложълт, чисто сив, чисто черен или черен с бели косми в коремната област, сив с или без петна а в последно време се срещат и бели.

Размери

Представителите на тази порода са сравнително големи по размер кучета. Размерите им са в границите от 55 до 65 см.

FCI – мъжки –от 60 до 65 см, женски – от 55 до 60 см

Тегло – средно от 22 до 40 кг

FCI – мъжки – от 30 до 40 кг, женкси – от 22 до 32 кг

Немските овчарки имат здраво, хармонично и стегнато тяло с добре развита мускулатура. Главата е масивна, пропорционална на тялото.

Очи – очите са с тъмен цвят и бадемовидна форма.

Уши – ушите са заострени и изправени на горе. Изключение е когато кучето изразява подчинение или е изплашено. След раждането си малките кученца са с клепнали уши, но с течение на времето се изправят.

Нос – носната гъба е винаги черна на цвят

Опашка – пухкава, леко извита.

Темперамент на Немска овчарка

Немското овчарско куче е синоним на вярност и преданост към стопанина както и към цялото семейство. Освен като домашни любимци кучетата от тази порода са предпочитани за пазители на държавните граници, както и незаменими помощници на органите на реда.

Немските овчарки са известни със привързаността и жертвоготовността си към семейството, което се грижи за тях. Те са дисциплинирани, умни, недоверчиви към непознати, издръжливи и защитават стопаните си дори с риск за живота си. Не нападат деца. Имат много добре развито обоняние което ги прави незаменими за органите на реда. Те без много усилия откриват наркотици или следи от издирвани престъпници.

Немската овчарка вдъхва увереност. Имат характер, уравновесени са, а тяхната добронамереност и привързаност ги прави пълноправни членове на семейството.

Отглеждане и грижи за Немска овчарка

Кучетата от тази порода са много адаптивни. Могат да се отглеждат дори и в апартамент въпреки размерите си, стига да им се осигуряват редовни разходки. Те са прекрасни семейни кучета и ревностно пазят това което считат за свое семейство или глутница. Те са изключително верни другари и страхотни домашни любимци. Много добре се разбират с деца, дори и те да са малко по-груби докато си играят с кучето.

Грижи

Малкото кученце овчарка е готово за вземане след 35-40 му ден, тъй като след този период, то вече не се нуждае от майчиното мляко и може да започне да се храни самостоятелно.

За да се адаптира към новата обстановка и новия си дом е необходимо време. Желателно е да се поставя бутилка с топла вода в близост до леглото или мястото където ще спи. Това ще му напомня за топлината на майка му.

Храненето първоначално трябва да започне с каши с мляко, бульон а също може и супа. След като кученцето малко поотрасне постепенно към това меню добавяйте ситни парченца печено или варено месо (нетлъсто) или обезкостена риба. Също много полезни са черния дроб и ситно нарязани настъргани зеленчуци като зеле, моркови и много други. Храненето трябва да бъде на равни интервали от време. В началото малките бебета се хранят от 6 до 2 пъти, а когато навършат една годинка – само веднъж дневно.

Правилния хранителен режим е много важен и спестява бъдещи проблеми и неприятности.

Поддръжка на козината

Немските овчарки не са много взискателни по отношение поддръжката на външния вид. Въпреки това имат някои изисквания, които трябва да се спазват. Тъй като те са от порода която се скубят много, е необходимо редовно сресване и изчеткване на козината на всеки няколко дни, а в периода на засилено падане дори и по-често. Редовното къпане също запазва козината здрава.

Обучение на Немска овчарка

Кучета от тази порода са изключително атлетични и интелигентни, и могат да се научат на почти всичко. Те са безстрашни и са едни от малкото които биха изложили живота си на опасност за да спасят този на стопанина си. Немските овчарки имат много силна захапка – една от най-силните: 17 кг / куб. см. В това отношене отстъпва единствено на Ротвайлера. При затварянето на челюстите горните 6 резеца се сключват с долните 6 в унищожителна захапка. В полицията обаче най-ценното качество на овчарката не е нейната захапка, а дисциплината да спре, когато й се каже, както и удивителния кураж, който имат тези кучета под обстрел.

Ако сте намислили да си вземете Немска овчарка трябва да сте наясно, че е нервна. По време на обучението трябва да се работи по-усилено отколкото с друго куче, за да се социализира. Самата социализация започва още от много ранна възраст – втората, третата седмица на кученцето, което много хора не заят. Това е момента, в който кученцето трябва да се научи да не развива териториалност и да не се плаши от хора. На 14 седмична възраст вече ще е късно. Ако усилено се работи в този период (критичен период) може да се постигнат много добри резултати за преодоляване на безпокойството.

Това са кучета, които обожават уроците и са изключително търпеливи. Най-успешния и много подходящ начин на обучение е чрез награждаване, след добре изпълнена команда или задача.

Това е породата, която е на първо място по хапане, и поради тази причина ранното обучение е много важно. С любов, внимание и правилни инструкции се превръща в най-верния другар.

Здравен статус и най-често срещани проблеми при Немската овчарка

Породата е здрава като цяло макар, че тялото им се износва с напредване на възрастта. Породата е предразположена към:

–          Тазобедрена дисплазия

–          Епилепсия

–          Сърдечни заболявания

–          Очни проблеми

–          Проблеми с панкреаса

За по-голяма сигурност при вземането на куче е необходимо родителите да имат следните сертификати: OFA и CERF

 

 

 

 

 

 

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *