Гупи – Отглеждане и размножаване

Снимка на гупаГупите са едни от най-широко разпространените аквариумни рибки в света. Те са малки, красиви и миролюбиви рибки, които се отглеждат сравнително лесно и са подходящи за начинаещи. Те са доста активни, любопитни и се срещат в много и различни цветове. Въпреки лесното им отглеждане, както всяка друга рибка в плен, изискват подходящи условия и грижи.

 

 

Кратка информация
Име Гупа
Латинско наименование Poecilia Reticulata
Произход Южна Америка; Северна Америка
Размер 4 см  – 6 см
Храна Всеядни
Размножаване Живородки
Оптимална температура на водата 19 – 29 °C
pH на водата 7 – 8.5
Темперамент Миролюбиви
Обитаем участък от аквариума Средната част
Продължителност на живота 2 години

Хранене

Гупа - мъжки - снимкаГупите могат да се хранят с различни видове храна – храна на люспи, спирулина, ларви (хирономус), спанак, маруля и др. Като цяло Гупите ще изяждат всичко, което могат да погълнат. Въпреки това не трябва да се хранят с нискокачествени храни, тъй като това ще доведе до здравословни проблеми и ще намали продължителността им на живот. Гупите имат малък стомах и поради това не могат да поемат големи количества храна наведнъж. За това е желателно да се хранят 2 пъти на ден по малко, но дори и веднъж дневно не е проблем. За количеството храна може да се ориентирате по това, което могат да изядат в рамките на 2 – 3 минути. Ако след това време има останала храна, означава, че сте им дали повече, отколкото е необходимо. Освен това, те ще си намират и други вкусни неща из аквариума. Желателно е веднъж седмично да не им се дава никаква храна. Това спомага пречистването на храносмилателната им система и увеличава продължителността на живот. Това е валидно не само за Гупите, а и за останалите аквариумни рибки.

Условия за отглеждане на Гупи

Изисквания към аквариума

Много от начинаещите в това хоби отглеждат Гупите си в малки съдове, без никаква филтрация на водата, което не е никак желателно. Те се нуждаят от поне 40 литра аквариум. Това е така, понеже ако разгледаме един 20 литров аквариум трябва да имаме в предвид, че той няма реално да побере 20 литра вода. Първо – няма как да го напълним до горе и второ – вътре ще има нагревател, филтър, помпичка за въздух, грунд, както и други предмети като укрития и декорация. Всички тези неща ще заемат част от обема на аквариума. Именно за това се счита, че е нормално аквариума да бъде минимум 40 литра.

Вода

Гупите живеят в сравнително топла вода – от 19 – 29 °C, като оптималната температура е 23 – 24 °C. Оптималното pH на водата е в границите между 7 – 8.5. Като цяло тези рибки нямат много други изисквания освен водата да се поддържа чиста. Може да има растения, които ще служат за укрития и рибките ще се чувстват по-спокойни.

Може ли Гупата да съжителства с други риби?

Снимка на гупа - женскаГупата е социална рибка и е желателно да се отглеждат по няколко или с други видове декоративни рибки. Когато избирате други видове рибки обаче, трябва да имате в предвид, че Гупите са доста активни. Те плуват по цял ден из аквариума и това може да дразни другите обитатели. За това не се препоръчва да се отглеждат заедно с бавно плуващи риби или такива с дълги перки като Бета например. Също така не трябва да бъдат в един аквариум с агресивни риби за да не бъдат изядени. Подходящи видове за съвместно отглеждане с Гупи са Плата, Молинезия, Коридорас и др. В случай, че ще отглеждате повече Гупи, винаги на един мъжки трябва да има две женски. В противен случай мъжките ще тормозят женските непрекъснато, а също и ще започнат да се бият помежду си и да си хапят опашките.

Болести при Гупите

Както всички други видове декоративни рибки така и Гупите могат да страдат от различни заболявания. Основно правило, което важи за всички видове рибки е, че колкото е по-добро качеството на водата, толкова по-голям е шанса да имате здрави рибки. Важно е да се знае, че стресът е един от основните фактори за развитието на повечето заболявания.

Продължителност на животснимка на гупа - мъжки

Гупите живеят средно около 2 години. Някои могат да живеят и до 3 години, но това е в доста редки случаи.

Определяне на пола

Определянето на пола при Гупите е много лесно. Мъжките и женските екземпляри са толкова различни, че все едно не принадлежат на един и същ вид. Мъжкият е с малкоснимка на женска Гупа тяло и големи и цветни перки. Опашната перка е почти толкова дълга колкото цялото му тяло. От друга страна женските са едри, като могат да бъдат дори 2 пъти по-едри от мъжките. Също така оцветяването при женските е много по-слабо и перките им са много по-малки.

Размножаване

Гупите са живородки. Тоест те не хвърлят хайвер, а вместо това малките се излюпват в корема на женската след, което се „раждат”. Развъждането на Гупи е сравнително лесно. Необходимо е двамата родители да бъдат полово зрели, като обикновено достигат полова зрялост на възраст от около 3 – 4 месеца. След оплождането, корема на женската нараства драстично, което я прави доста по-тромава. В задната част на корема се появява тъмно снимка на бременна гупа(кафяво – черно) петно, като дни преди раждането могат да се виждат дори малките рибки. След оплождането са необходими около 28 – 30 дни до раждането на малките. Когато раждането наближи женската започва да се крие, предпочита по-бавно движеща се вода, лежи на дъното или върху растенията и дори може да отказва да се храни.

След като женската роди, малките могат сами да се грижат за себе си. За съжаление обаче те представляват деликатес за останалите рибки в аквариума, дори и за собствените им родители. Поради това е добре в аквариума да има достатъчно растения, където малките да се крият. Друг вариант е малките да се отглеждат в отделен аквариум, предназначен само за тях. Понеже е доста трудно новородените рибки да се отделят една по една, женската може да се отдели в родилния аквариум и след като роди да се върне обратно в общия.

Произход

Родината на Гупата е Южна и Централна Америка. Там те живеят в сладки бракични води. Днес те се срещат и на други места по света с топъл климат, като например Флорида и някои реки в Азия, където са били внесени, за да изяждат ларвите на комарите, с цел да се намали разпространението на малария.

Check Also

Молинезия - снимки

Молинезия – Видове Отглеждане и размножаване

Молинезията е една от най-предпочитаните декоративни рибки, поради издръжливостта си и разнообразието от цветови форми. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *