Плата – отглеждане и размножаване

Плата - снимкаТова е тропическа сладководна рибка от сем. Poeciliidae, към което спадат също Гупата и Хелерът. Подобно на останалите, членове от това семейство, тези рибки не са претенциозни, което ги прави подходящи за начинаещи.

Произход

Тези рибки са широко разпространени в Централна Америка, Мексико, Гватемала и Хондурас. В природата цвета им варира, в зависимост от водоемите, в които живеят. След като стават популярни в акваристиката, започват да се кръстосват помежду им и се получават различни цветови форми. Те могат да се кръстосват и с останалите членове от сем. Poeciliidae. Така например при кръстоската им с Хелер мъжките имат меч на опашката, който е по-къс отколкото при Хелера.

Хранене

Рибка Плата - снимкаПлатите са всеядни рибки, но по-голямата част от диетата им е на растителна основа. В природата освен със водорасли и др. растителни организми се хранят също с червеи и насекоми. В аквариум с удоволствие ще се хранят с храните за аквариумни рибки, които са широко разпространени в зоомагазините. Също така се хранят и с водораслите, които се развиват в аквариума. Като лакомство от време на време може да им се дава тубифекс.
Като цяло тези рибки нямат някакви по-специални изисквания към храната, но въпреки това качествената и разнообразна храна е много важна за здравето им. Богатата на витамини храна спомага доброто оцветяване.

Условия за отглеждане на Плата

Изисквания към аквариума

Това са сравнително дребни рибки и могат да се отглеждат и в по-малки аквариуми. Те живеят на групи и за това е добре да имате повече от една. Също така е желателно да има растения в аквариума, тъй като по този начин ще се наподобява естествената им среда. Може да има и плаващи растения, където да се крият малките.

ВодатаЧервена Плата - снимка

Платите са доста толерантни към условията на водата, стига pH да не е много ниско. Водата трябва да се сменя редовно по около 25 % на всеки 2 до 4 седмици в зависимост от броя на рибките и качеството на водата. По този начин ще се продотврати натрупването на токсини.
Температурата на водата трябва да е между 20 – 25°C.
Оптималното pH – между 7 и 8
Препоръчително е да се осигури добра филтрация, за да се запазва водата по-дълго време чиста. Качеството на водата е изключително важно за здравето на рибките.

Темперамент

Тези рибки са много социални и се отглеждат на групи. За това ако сте решили да отглеждате Плати, добро съотношение е 1 мъжки на 3 женски. Те са миролюбиви и могат да се отглеждат и с други видове миролюбиви рибки. Понякога мъжките се карат помежду си, но не е нищо сериозно, което да ги нарани.
Може ли Плата да съжителства с други видове декоративни рибки?
Платата съжителства безпроблемно с почти всички мирни рибки с подобни размери. Такива са Молинезия, Гупа, Коридорас, Тетри, както и други Харациди.

Описание

Платата има странично сплеснато набито тяло, с компактни перки и ветрилоподобна опашка. На дължина мъжките достигат около 3 – 4 см., а женските до 6 – 7 см.
Има различни видове Плати с различни цветове – жълт, червен, черен, на точки, шарени и т.н. Всъщност има толкова много разнообразни кръстоски, че е доста трудно да се открие в естествената си форма.

Разпознаване на полаРазпознаване на пола при Плата - снимка

Като цяло женските са по-едри и по-слабо оцветени от мъжките. Трудно е да се разпознае пола им преди да достигнат полова зрялост, понеже мъжките едва тогава се оцветяват напълно. Също така аналната перка на мъжкият се модифицира във формата на шипче наречено гоноподиум.

Размножаване на Плата

Това са живораждащи рибки, които се развъждат изключително лесно. Малките достигат полова зрялост на 4 месечна възраст и дори може да се стигне до пренаселване на аквариума. Може да разпознаете бременната женска по тъмното петно, което се образува в коремната област както при Гупата.
Мъжка и женска Плата - снимкаБременността продължава между 24 и 30 дни, след което се излюпват между 20 и 80 малки (средно около 40). Веднага след раждането си малките плуват и се хранят самостоятело. Може да им се дава по-ситна храна в началото.
Бременната женска е желателно да се отдели в отделен аквариум, където да роди, а след това да се върне в общия. В противен случай новородените могат да бъдат изядени от останалите рибки в общия аквариум.

Болести

Като цяло тези рибки са здрави и доста издръжливи по природа, но въпреки това понякога могат да се разболеят от някои характерни за тропическите рибки заболявания. Най-добрият начин да се предпазят е като им се поддържат оптимални условия, редовна смяна на водата, филтрация и не на последно място качествена и разнообразна храна.
Преди да добавяте нови рибки в аквариума винаги първо ги отделяйте в отделен съд за няколко дни. Нещо като карантинен период, за да се уверите, че са напълно здрави и няма да пренесат някакви болести на останалите риби.
Също така измивайте добре всякакви растения, укрития, субстрат и изобщо всяко ново нещо, което добавяте в аквариума, за да не се нарушава вече установения баланс.

Продължителност на живот

Тези риби живеят средно около 3 години, но при добри грижи могат да достигнат дори до 5 години.

Наличност

Това са широко разпространени рибки, които могат да се открият в почти всеки зоомагазин на достъпна цена.

Check Also

Молинезия - снимки

Молинезия – Видове Отглеждане и размножаване

Молинезията е една от най-предпочитаните декоративни рибки, поради издръжливостта си и разнообразието от цветови форми. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *