Ризеншнауцер – Голям шнауцер

Снимка на ризеншнауцерОписание на породата Ризеншнауцер

Това са най-големите от трите вида Шнауцери. Те са силни и изглеждат като по-големият вариант на Стандартния шнауцер.

Височината на тялото е равна на дължината му, което му придава квадратна форма.

Главата e силна и с пвавоъгълна форма.

Носната гъба е голяма и черна на цвят.

Устните са плътни и черни.

Зъбите се срещат в ножицовидна захапка.

Очите са средно големи, овални и с тъмен цвят.

Ушите са поставени високо. Когато не са купирани са клепнали.

Опашката е високо поставена. Често е купирана в страните, където това не е забранено.

Козината на Ризеншнауцера е двуслойна. Състои се от външен слой, при който космите са груби, трърди и остри и подкосъм, при който козината е мека и пухкава. Това му осигурява достатъчно добра изолация и му помага да издържи дори и при по-екстремни атмосферни условия. По лицето козината образува характерни за Шнауцерите брада, мустаци и вежди.

Цветът на козината може да бъде черен или т.нар. сол–пипер (смесени черни, бели и сиви косми).

Размери

Височина – мъжките достигат около 66 – 71 см., а женските – 58 – 66 см.

Тегло – при мъжките – 27 – 48 кг., а женските – 25 – 34 кг.

Продължителността на живот е около 12 – 15 години.

Характер и поведениеснимка на черен Ризеншнауцер

Ризеншнауцерът е интелигентен, уравновесен, смел и енергичен. Много силно се привързва към стопанина си и обича да прекарва време с него. Издръжлив е и бързо се приспособява към различни условия. Поради вродената си смелост и самоувереност е подходящ за работно, служебно куче, както и за спорт. Той е отличен пазач, който ще направи всичко за стопаните си. Въпреки внушителния си външен вид той е общителен и контактен. Разбира се добре с децата от семейството, но въпреки това трябва да се има в предвид, че това са големи кучета и не са препоръчителни за семейства с много малки деца. С другите домашни любимци обикновено е търпелив, особено ако е свикнал с тях. Трябва да се социализира още в ранна възраст, за да не бъде подозрителен към непознати.

Отглеждане

Ризеншнауцерите не са подходящи за отглеждане в апартамент. Те са големи и много енергични кучета, които ще живеят най-добре ако има двор, където могат да изразходват енергията си. Имат огромна нужда от дълги разходки или упражнения поне 2 пъти дневно. Ако не им се осигури начин да изразходват излишната си енергия, ще започнат да проявяват различни поведенчески проблеми. Вземайте ги с Вас докато тичате, плувате или се разхождате в природата.

Грижи

Необходимо е редовно разрасване на козината с четка, за да се избегнат сплъстявания. Налага се също цялостно подстригване веднъж на няколко месеца, за да се поддържа характерния външен вид.

За тази порода кучета може да се каже, че козината не пада или пада изключително малко и за това са подходящи за хора страдащи от алергии.

Обучение

Ризеншнауцерите са интелигентни и умни кучета, които се обучават сравнително лесно. Те са работна порода кучета и обичат да изпълняват различни задачи и команди.

Бързо им омръзват еднообразните упражнения, за това дресировката трябва да бъде разнообразна.

Здравословни проблеми

Както при всички останали големи породи кучета, така и Ризеншнауцерите страдат от сърдечно-съдови заболявания и проблеми с опорно-двигателния апарат. Предразположени са също към очни заболявания като глаукома и катаракта, а също и кожни заболявания.

ризеншнауцер - снимкаИстория и произход на породата Ризеншнауцер

Родината на кучетата от тази порода е Германия. Те са създадени чрез кръстоски на Стандартен Шнауцер със черен Немски Дог, Фландърско Бувие и др.

Първоначално тази Ризеншнауцерът е бил използван като куче пазач и пастирко куче. За първи път са внесени в САЩ през 30-те години на 20 век и през 60-те години стават много популярни.

Днес те се използват като полицейски и спасителни кучета, както и домашни любимци и семейни пазачи.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *