Ротвайлер

Ротвайлер - снимкаРотвайлер – порода кучета, за която няма точна информация по отношение на произхода и родината им. Според някои източници родината им е Германиа, а според други водят произхода си още от Римската империя.

Въпреки, че изглеждат злобни и плашешти, всяко едно куче е различно и си има своя собствена индивидуалност. Ако бъде обучен правилно и навреме Ротвайлерът е много добър пазач.

Външен вид

Ротвайлер е порода чиито представители са сравнително едри по размер кучета. Имат набита фигура, която в спокойно състояние излъчва сила и издръжливост.

Космена покривка: дебела, къса и гъста космена покривка, като космите са груби и твърди и са плътно прилегнали към тялото. Има добре развит подкосъм. В случаите когато кучето се отглежда при сравнително ниски температури подкосмието е много по-добре развито, за да предпазва от влага и студ. Малко по-дълга е космената покривка на задните крайници.

Окраска: Козината е винаги черна като места има ясно обособени кафяво-червени петна. Теса са с разположение по предната част на гърдите и шията, над очите, долната част на муцуната както и по крайниците.

Тяло: тялото е мускулесто, главата е средно голяма, шията и крайниците са мускулести имного здрави.

Кожа: еластична и доста дебела

Очи: очите са средно големи и тъмнокафяви на цвят с бадемовидна форма, веждите са кафяви и кръгли.

Нос: носната гъба както и устните са винаги черни.

Уши: ушите са високо поставени и висят.

Опашка: в спокойно състояние опашката е права, нормално висяща, като е поставена нито много високо, нито много ниско.

Тегло и размери

На височина средно достигат от 56 до 68 см. FCI мъжки от 61 до 68 см, женски от 56 до 63 см.

Тегло – от 35 до 45 кг (FCI от 35 до 50 кг).

Характер и поведение на породата Ротвайлер

Ротвайлерът внушава сила и в същото време е много любящ и има много силен закрилнически инстинкт. Те са смели и безстрашни, но с добър характер. Имат силен боен дух и не се боят дори и от по-големи противници. Не се плашат и реагират с повишено внимание спрямо околната среда.

Отглеждане и грижи

Тези кучета лесно се адаптират при различни условия. Могат да живеят на всякъде стига да им се осигуряват редовни разходки и спорт. Подходящи са както за полицейски кучета така и за домашни пазачи.

Малките са много лакоми и трябва да се внимава да не се прехранват. Прекалено многото белтъчини водят до по-бърз растеж и слаба костна система.

Грижи за козината: трябва редовно да се четка, като по този начин се обират космите. В противен случай те ще падат навсякъде.

Обучение на Ротвайлер

Всеки който има намерение да си вземе ротвайлер трябва да бъде наясно, че обучението е задължително. Още от съвсем малки трябва да им се покаже и да се учат как да се държат с деца и с непознати хора. Трябва да бъдете много упорити, защото работата по социализацията и обучението не е малко. Трябва много да се внимава с тази порода. Кучето трябва да разбере кога трябва да пази и да защитава, с кого да е мило и внимателно и т.н.

Това куче може да бъде както много мило така и много свирепо. Отличава се с много висок интелект което спомага за обучението му. След като е усвоило дадена команда, дори и да мине мого време няма да я забрави. Всяко начало е трудно и се изисква много търпение, но веднъж като се научи няма да забрави командите, което спестява много неприятности за напред.

При правилно обучение Ротвайлерът е фатнастично куче и ще направи всичко за стопанина си.

Здравен статус

–          За съжаление Ротвайлерите имат сравнително слаби кости.

–          Процентът на кучета с тазобедрена дисплазия и слаби кости нараства през последните 10 г.

Ротвайлерът е забранен в някои американски щати, както и в някои европейски страни.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *