Стандартен Шнауцер (Мителшнауцер)

снимка на Стандартен Шнауцер - МителшнауцерСъществуват три породи Шнауцери:
Стандартен Шнауцер (Мителшнауцер)
Мини Шнауцер (Цвергшнауцер)
Ризеншнауцер

Описание на породата Стандартен Шнауцер

Стандартния Шнауцер е средна порода куче. Изглежда като по-малка версия на големият Ризеншнауцер.
Тялото е добре развито, здраво и силно.
Черепът е умерено широк с лек стоп.
Главата е дълга, с правоъгълна форма.
Носът е голям и черен на цвят.
Зъбите се срещат в ножицовидна захапка.
Очите са средни по размер, с овална форма и тъмно кафяв цвят.
Ушите са високо поставени. Когато не са купирани са клепнали и имат V – образна форма.

Космената покривка е двуслойна. Външния слой е гъст и груб на допир докато подкосмието е меко и пухкаво. Има характерни за Шнауцера брада, мустаци и вежди. Цветът на козината е черен или сив.

Тегло и размери

На височина мъжките достигат до 46 – 51 см., а женските около 43 – 48 см.

Теглото при мъжките варира от 14 до 20 кг., а при женските от 14 – 18 кг.

В идеалния случай височината трябва да бъде равна на дължината, което създава впечатление за квадратна форма на тялото.

Средната продължителност на живот е около 15 години.

Характер и поведение Стандартен Шнауцер - снимка

Стандартния  Шнауцер или Мителшнауцерът е активно, енергично куче изпълнено с ентусиазъм. Обича игрите, а тренировката с него е лесна и приятна. Той е умен, отговорен и се разбира с деца , особено ако са от семейството и е израснал с тях. Разбира се също с други домашни любимци, но може да прояви агресия към кучета от същия пол. Нуждае се от компанията на стопанина си и обича да му се обръща внимание. Към непознати може да бъде доста подозрителен, за това е необходима социализация още от ранна възраст. Той е лоялен към стопаните си и е страхотен компаньон и много добър пазач. Подходящ е за хора, които са опитни и с активен начин на живот.

Отглеждане и грижи

Стандартния Шнауцер е подходящ за отглеждане в апартамент, но не трябва да се забравя, че това са енергични кучета и ежедневните дълги разходки са задължителни. Обича игрите и да тича свободно. Докато са малки и костната система още не е много добре развита не трябва да се претоварват и разходките може да са по-кратки.

Обучение

Шнауцерът е интелигентен и учи много бързо, въпреки, че по някога е доста упорит. За това е желателно стопанинът да има опит в отглеждането и обучението на кучета и да е уверен в себе си. Започнете със социализацията и обучението още докато кученцето е малко.

Грижи

Необходимо е ежедневно (или поне няколко пъти седмично) разресване с четка, тъй като подкосъмът е много гъст и може да се образуват сплъстявания. Подстригвайте когато е необходимо. Брадата и мустаците трябва да се почистват след хранене. Характерно за породата е, че падат много малко косми или дори изобщо не падат, което прави тези кучета подходящи за хора с алергии.

Здравословни проблеми при Стандартния Шнауцер

Като цяло кучетата от породата са здрави, но както при всички останали породи така и те имат склонност към някои заболявания: рак, тазобедрена дисплазия, кожни проблеми.

История и произход на породатаснимка н Мителшнауцер - Стандартен Шнауцер

Стандартния Шнауцер произхожда от Германия и е най-старата от трите породи Шнауцери. Били са използвани за лов на гризачи, за подкарване на добитъка и като кучета пазачи. Доста по-късно по време на Първата световна война тези кучета са служили в Червения кръст. А в Германия са го използвали като куче куриер. В САЩ се използва като служебно куче, а в същото време в Англия се смятат за декоративна порода. Всичко това показва колко универсални са тези кучета.

Check Also

Басенджи - всичко за породата

Басенджи – Всичко за Кучето, Което не Лае

Кучетата Басенджи първоначално са били открити в Конго. Тази порода използа както обонянието си, така …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *