Тигър

Тигър - снимкаДа се наблюдава движението на тигър през гъстата тръстика на азиатските джунгли е невероятна гледка. Едва ли има друго животно, което се придвижва с такива грациозни и пластични движения.

В сравнение с лъва тигъра има по-едро тяло. Този хищник достига рекордните 3 метра дължина (като изключим опашката), и тегло над 300 кг.

Тигъра се характеризира със специфична окраска на тялото. Обикновено е златиста до ръждиво-кафява с ясно изразени напречни черни (тъмни) ивици. Този тип окраска наподобява тръстика или изсъхнала трева. Чрез тази маскировка той е почти незабележим за неговата плячка. По време на бягане прави доста големи скокове и бързо настига уплашеното животно.

Разпространение на тигърът

Тигърът се среща в Иран, Афганистан, Индустан, Източен Сибир и Китай. На север достига до Североизточен сибир. Там козината му е доста по-дълга. Най-често обитава планинските и равнинни части на тропичните и субтропични гори в южната част на Азия.

Обича да се разхожда из долините на малки реки, където си почива през горещините. Много обича да се къпе и преплува доста широки реки.

Поведение

Подобно на останалите хищници от сем. Котки и тигърът ловува вечер или при зазоряване. Обикновено прави големи обиколки из ловните си райони и често се катери по високите скали от където наблюдава жертвата си. Ловува елени, сърни, диви свине, маймуни, малки слончета и биволи.

Скрит в храстите той напада с изненадващ скок и невероятно силен удар с предите лапи, след което захапва с дългите и остри кучешки зъби. Скокът му може да достигне до 10 метра на дължина и 4 м. на височина. Има отлично зрение и остър слух, които му помагат при лова. След като улови животното той го завлича в някой усамотен храсталак. Храни се през нощта или сутрин, а през останалото време си пази плячката от други хищници.

Тигърът е изключителен плувец. Много често обитава влажни райони: поречия на реки, джунгли с тръстика и речни делта.

Тигри човекоядци

Ако тигър бъде нападнат и не може да избяга, става доста агресивен защитава се и напада. Майките тигрици са особено агресивни и защитават малките дори с цената на живота си.

Въпреки, че се срещат много рядко, най-опасни са тигрите човекоядци. Обикновено това са болни или стари тигри, които вече са опитвали човешко месо и не могат да се откажат от него до края на живота си.

През миналия век в Индия цели области и села са запустявали именно заради тигъра. Само през периода от 1860 до 1866г. в Бенгалия са загинали по този начин над 4000 човека.

Поколение

Обикновено тигрицата ражда от 2 до 4 малки. Малките се раждат слепи, тежат около 1.5 кг. и проглеждат след седмица.

Младите са под закрилата на майка си до 2-3 годишна възраст, след което са напълно готови да поемат живота в свои ръце.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *