Защо кучетата и котките се мразят?

куче и котка - снимкаЕпична е враждата между най-обичаните и често срещани домашни любимци, а именно кучето и котката. Има много теории за причината на това неразбирателство.

Тук ще разгледаме едно сравнително логично обяснение задържанието им.
Котките и кучетата имат напълно различен начин на живот.

Кучетата са изключително социални животни, и живеят в йерархично общество, а котките са самостоятелни, независими и необвързани с други домашни любимци.
Кучето винаги е заобиколено от много приятели, друго животно или куче, с което си играе и е щастливо.

При котката е обратно – тя е най-доволна когато е единствения домашен любимец, тя се чувства като господар на дома и иска цялото внимание на стопаните за себе си. Поради различното им поведение, има вероятност тези два вида домашни любимци да не се харесат един с друг, въпреки, че кучето може да е проявило първоначално приятелско отношение.

Когато малкото кученце види за първи път в живота си котка, то реагира много емоционално. То се втурва към котката, с цел да опознае новия приятел. Намеренията му обаче не винаги се приемат по този начин от отсрещната страна. Характерното за кучетата подушване когато се срещнат никак не се харесва на котката.

Друго важно нещо е махането с опашка. За кучето това е знак, чрез който изразява вълнението и радостта си. За котките обаче размахването на опашка е знак за раздразненост, напрегнатост и готовност за нападение.

Виждайки тичащо към тях куче, което размахва опашка и ги побутва с муцунка, котките се изнервят и се чувстват заплашени. В резултат на един приятелски опит за запознанство, те отвръщат с агресия. В обратния случай, когато котката размахва опашка, кучето приема това за игра, което съвсем не е вярно и се започва със спречкванията.

Получавайки агресивно нападение от страна на котката в отговор на такъв приятелски жест, кучето възприема котката като неподходяща компания, не само за него, но и за неговите стопани, което то пази. Това неразбиране от самото запознанство създава омраза между тези два вида, която може да продължи дори през целия им живот.

Разбира се, това не се случва винаги. Има много хора, които отглеждат куче и котка в дома си и нямат никакви проблеми. Ако при първите им срещи не започнат със спречквания, те могат да се възприемат като части от едно семейство и да се защитават и обичат като такива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *